Med anledning av närheten till ståljätten Outokumpu genomförs regelbundna undersökningar om förekomsten av tungmetaller i Haparanda kommun. I höstas genomfördes en mätning och resultaten visar en ökning av krom.
- Det är ingen överhängande katastrof men det bör utredas vidare, säger Kurt Rosendahl.
Mätningar har genomförts på lingon plockade på tolv platser i Haparanda och tolv platser i Torneå.
I Sverige är Riekkola och Nikkala de mest utsatta områdena.
Vid mätningen år 2000 påvisades halter 15 gånger högre än bakgrundsvärdet på området, nu har halten ökat. År 2000 uppmättes
i Riekkola 149 mikrogram per kilo. Nu är värdet 177.
Skillnad i avstånd
- Att halten ökar är inte konstigt då Outokumpu har ökat sin produktion. Man ska inte sluta äta lingon, men kanske inte heller äta allt för mycket. Älskar man lingon kan man kanske plocka dem längre bort, säger Katarina Mulari (S), samhällsbyggnadsnämnden.
Det är områdena närmast Outokumpu som drabbats värst. Hur allvarligt nedfallet är beror på hur mycket lingon som äts.
- Det är inte helt enkelt att svara på. Det finns inga gränsvärden vad gäller krom. Krom är också nödvändigt, säger Joakim Engman, Livsmedelsverket.
Lingon räknas inte som basföda vilket gör att högre halter tolereras. Han poängterar att det är skillnad på vilken sorts krom det rör sig om.
- Det ena är väldigt harmlöst i jämförelse med det andra.
Vilken sort som är frekvent i Haparanda kommun är inte utrett.
Enligt undersökningen "Konsumtionsvaror, riskmaten 1997" äter en svensk i genomsnitt mindre än 50 gram sylt per dag. Andelen lingonsylt är än mindre.
Ingen fara
Det gör att Livsmedelsverket inte betraktar kromhalterna som farliga ur hälsoaspekt.
Katarina Mulari har bett miljöinspektörerna att presentera resultaten på Haparanda kommuns hemsida.
Livsmedelsverket rekommenderar att skölja bären, då minskar kromhalten.