Enligt Försäkringskassans regler finns det två sätt att få ersättning vid vård utomlands. Det ena är att begära förhandstillstånd, det tar omkring tre månader att ansöka om och då betalar patienten endast patientavgift i det andra landet. I förhandsbeskedet framgår också vilken vård och vilket det högsta ersättningsbeloppet är. Det andra är att få ersättning i efterhand sedan originalkvitton på vårdkostnaden skickats in. Utredning om ersättning tar oftast mellan två och tre månader och därefter betalas ersättningen ut efter tre veckor.
Varför tillämpas inte Gränssjukvårdsförordningen?
– Den gäller fortfarande, men nu har vi också en lag om ersättning. Enligt lagen får patienten ersättning upp till det belopp som vården skulle ha kostat i Sverige, säger Viktoria Sjöberg, vid Försäkringskassan.
Hon säger att lagen som började användas 2013 gör att Gränssjukvårdsförordningen inte lika ofta är tillämpbar, då det i de flesta fall är mer förmånligt att få ersättning enligt lagen.
– Det kan ta lite längre tid nu att få ersättning eftersom Försäkringskassan ska inhämta yttrande från landstinget och det beror också lite på hur uppgifterna måste kommuniceras före beslut.
Uppfattningen är att det blivit dyrare och krångligare för patienten, vad säger du?
– Förr gick vi efter direkt EU-praxis som även den uppgav att man skulle ersätta upp till vad vården hade kostat i det egna landet men det var inte möjligt för Försäkringskassan att utreda och därför ersattes enligt det belopp vården faktiskt kostat. Nu ges ersättning upp till vad vården hade kostat i Sverige. Det har tillkommit ett moment vad gäller ersättningar och det är att vi begär in yttranden från landstinget. Jag brukar inte säga att det blivit bättre eller sämre för patienten, det har blivit tryggare, säger Viktoria Sjöberg.