Kaj Rundgren har varit ut på isen i Haparanda skärgård och rekat isläget mellan Tromsöviken på Seskarö och Haparanda Sandskär.
– Isen varierar kraftigt i år. Att isen är på ett sätt just här, betyder inte att läget är likadant längre bort, säger Kaj Rundgren.
Det är dels det milda vädret men också de många stormarna som gjort isen i år extra opålitlig.
– En bra regel är att hålla sig på det som är vitt och där det är snö. Allt som är mörkt ska man vara försiktig med och misstänksam mot, där är det tunn is eller mycket vatten.
Kaj Rundgren konstaterar att det fläckvis finns vatten under snön.
– Två decimeter vattensörja, med packning och kälke finns det risk att köra fast.
Isens tjocklek varierar kraftigt. På vissa ställen är isen 60 centimeter och rejäl kärnis. På andra ställen är isen 25 centimeter, varav kärnisen är 5 centimeter och resten är snö och isblandning.
– Kärnisen är dålig i år, den varierar från hälften till en fjärdedel av tjockleken på isen. Där kärnisen är tunn behövs det bara varmare väder eller en storm så är isen borta. Solen i sig gör ingenting på isen just nu, det finns ingen dagsmeja på isen nu, så länge det är minusgrader på isen är det stabilt. Min rekommendation är man följer skoterspåren.
Omkring 200 meter från Pauhu-udden har det nyligen varit öppet vatten, där håller inte isen och vid älvmynningen vid Sundholmen är det svag is på ett stort område. Bortanför Seskarö syns också många mörka fält, med svag is.
Däremot är det fritt fram så länge inte vädret förändras (varmt eller blåsigt) för skoterleden som Kaj Rundgren nu dragit upp från Tromsöviken på Seskarö till Sandskär. Viss varning finns för flövatten på vissa områden som kan bli besvärliga framförallt för skotrar med pulka. Leden går från Tromsöviken, mot ön Harju, utsidan av Furö, mot Mali och sedan snett mot sidan på nordudden på Sandskär.
– Leden har nu fullt farbar is och nu är det fantastiskt fina dagar ute i skärgården, säger Kaj Rundgren.
Hur länge håller isen på de kontrollerade lederna?
– Det är jättesvårt att säga. Det utlovas varmare väder nu och det bäddar för successivt sämre isar, det blir att avgöra dag för dag här framöver, säger Kaj Rundgren.
Under iskontrollsdagen syntes många älgar, renar, en havsörn och sälar. Han har många historier från naturen och för en tid sedan hände någonting unikt.
– Vi satt och pimplade när vi såg en havsörn landa i en trädtopp.
De tänkte att de tar rödingen, så får havsörnen abborrarna. Kaj Rundgren bestämde sig för att gå en bit bort med fiskarna till örnen.
– Plötsligt lyfte havsörnen och dök ned på mitt renskinn. Havsörnar äter normalt inte renar, men kan äta kadaver, den trodde nog att skinnet var en död ren.
Renskinnet bär nu minnet av örnen, i form av en stor reva.
– Man får vara med om mycket när man är ute i naturen.