"Jag går vidare och ser ut som en vinnare"

Krysskung till trots. De hetaste uppdragen gick inte till Sven-Erik Bucht (S).- Jag går vidare och ser ut som en vinnare, säger han.

Ute i naturen och gärna på älgpass slappnar Sven-Erik Bucht av. Nu laddar han för att driva Norrbottens frågor  i riksdagen.

Ute i naturen och gärna på älgpass slappnar Sven-Erik Bucht av. Nu laddar han för att driva Norrbottens frågor i riksdagen.

Foto: Fotograf saknas!

HAPARANDA2010-10-15 06:00
Ersättare eller första arbetande suppleant i finansutskottet blev Sven-Erik Buchts första uppdrag i riksdagen.
Efter den första tiden i riksdagen och sitt nya liv pustar han ut i älgskogen där NSD fick en pratstund med honom.
Han konstaterar att åren som politiker blivit många. De inleddes vid 13 års ålder.
- Vi var ett gäng som ville vara
i skolan på kvällarna och spela bordtennis. Vi fick inte det och jag blev skitförbaskad. Farsan och morsan sa att om jag skulle förändra skulle jag bli politiker, så jag gick med i SSU. Det tog ett tag, men sedan fick vi spela i skolan. Det var en bra signal att visa att ska någonting förändras får jag själv ta tag i det, säger han.
Spekulationer om post
Men allt är inte en framgångssaga.
- Åh, nej, herregud. Gör man mycket blir det en herrans massa fel.
Vad som gått fel när krysskungen inte tilldelades en ordinarie post
i riksdagen spekuleras det vilt kring. Trots att Bucht under infrastrukturdagen i februari var den enda föreläsaren norr om Stockholm, trots att han i onsdags diskuterade nordiska frågor med finska riksdagen, trots att han i november ska föreläsa om transportpolitik i Stockholm och trots enormt stöd från norrbottningarna gick någonting snett för Bucht.
Varför ingen ordinarie post?
- Jag vet inte. Kanske är det svårare att få acceptans på hemmaplan.
Mobbning nämns...
- Det går inte att mobba mig. Jag går vidare och ser ut som en vinnare. Det är det tyngsta utskottet och jag kommer att skriva motioner, debattera och driva Norrbottensfrågor. Ingen kan rycka undan mattan för mig.
Som ersättare har han blivit första arbetande suppleant, vilket innebär att han ska delta vid alla möten.
- Jag har rösträtt i nio av tio frågor och får debattera. I talarstolen bestämmer jag själv vad jag ska säga.
Hierarkin komisk
Efter första tiden i riksdagen skrattar han gott åt hierarkin.
- Det är jättekomiskt att se. Allt utgår från senilitetsprincipen, den som har varit längst tid i riksdagen ska ha det största rummet och de största övernattningslägenheterna. Folk har sprungit runt och mätt rum, det är inte klokt, vilket svammel. Är det sådant vi ska syssla med i Sveriges högsta beslutande organ?
Klart är att det egna partiet
i Norrbotten inte har varit redo att släppa fram honom.
Vid distriktskongressen i våras placerades han på icke valbar plats.
-  Jag fick inte rösta som jag ville, men jag kommer att stötta dig, sade många och uppmanade mig att köra en krysskampanj. Då funderade jag på om det verkligen kunde hålla hela vägen.
Det gjorde det.
Rekord stort antal
Vid valet 2010 fick Sven-Erik Bucht 17 674 röster.
- Vid valet är varenda röst exakt lika mycket värd, det är demokrati fullt ut. Jag har mött en sådan otrolig värme från Norrbotten, säger han.
Antalet kryss förklarar han med:
- Jag har fått framföra mitt budskap. Vi bor i möjligheternas län, men vi ska inte vara blåögda. Sveriges röst i världen har försvagats, den måste vi stärka. Sveaskog, LKAB och Vattenfall ska vara statligt ägda och råvaran ska också förädlas här. Vi måste satsa på infrastruktur och att hålla ihop Sverige. Vi kan inte ställa grupper mot grupper. Det går inte att sticka under stol med att det blev en David mot Goliateffekt. Många har sagt: "Jävlas de med dig? Jag ställer upp för dig".
Nu har Sven-Erik Bucht satt sin namnteckning på skrivelsen som bekräftar att han slutar som kommunalråd i Haparanda.
-  Det känns speciellt, lite vemodigt. Det har varit en fantastisk tid.
"Ruska om tanken"
Under sin tid som kommunalråd har Sven-Erik Bucht lockat Ikea till Haparanda, drivit på utvecklingen På gränsen, kämpat för ett nytt fängelse, för en flyglinje Kemi-Stockholm och för Norrbothniabanan.
Internationellt har han också blivit känd för det som Ingvar Kamprad kallar för den "Buchtniska kartan".
- Ragnar Lassinantti brukade säga att människor har en tendens att tänka längs efter, i stället för över gränser. Det brukar jag tänka på, man måste ruska om tanken och till och med vända upp och ner på kartan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om