Kräver krafttag för vården i Östra Norrbotten

Antalet ambulanstransporter har ökat med 58 procent på tre år. Nu ställs krav på fler ambulanser och att räddningstjänsten ska rycka ut i väntan på ambulans.

FÖR MÅNGA TRANSPORTER. När vårdplatserna minskar ökar transporterna på vägarna. Kurt-Åke Andersson (C) kräver förändring.

FÖR MÅNGA TRANSPORTER. När vårdplatserna minskar ökar transporterna på vägarna. Kurt-Åke Andersson (C) kräver förändring.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2015-03-28 05:45

Kritiken mot hur vården nedmonteras i Östra Norrbotten rungade hög när det hölls ett möte för allmänheten i Haparanda under torsdagskvällen.

– Det är guds försyn att det inte händer mer. Alla vet varför det inte finns några ambulanser, det huvudsakliga skälet är mellantransporterna. När en ambulans ger sig av till Sunderbyn från Haparanda tar det fyra timmar innan den är tillbaka, hur många av dygnets timmar står Haparanda helt utan ambulans? säger Kurt-Åke Andersson (C) som besökte mötet.

Han är kritisk till neddragningen av vårdplatser.

– Det är som på posten, paketen ska inte ligga kvar utan vara på väg någon annanstans.

Landstingsråd Maria Stenberg (S) konstaterar att det finns 27 ambulanser i Norrbotten, att jämföra med Västerbottens 21.

– Det handlar också om att få snurr på dem vi har, säger Maria Stenberg.

Hjärt- och lungsjukasförenings Martin Lång ser det som ett bekymmer att Norrbotten enligt en demoskopundersökning inte har något mål med akutverksamheten.

– Norrbotten ligger inte bra till vad gäller responstiden för ambulansen, det måste vidtas åtgärder.

Jörgen Johansson (Fp) säger att partiet kräver fler ambulanser till Östra Norrbotten och att motion med förslaget just nu är under beredning.

Hjärt- och lungsjukasförenings Lennart Waara framförde önskemålet att sätta i gång Haparandas andra ambulans dygnet runt.

– Förra året hade ambulansen 1 800 utryckningar i Haparanda, det akuta omhändertagandet är viktigt och i Haparanda stängs dörren till vården, pang, klockan 17 och då står vi där, säger Lennart Waara.

Att det vid brist på ambulanser finns en ambulans som står och väntar på utryckningar i Sangis välkomnas samtidigt som det ifrågasätts.

– Vårt förslag är att räddningstjänsten ska börja rycka ut i väntan på ambulans, säger Lennart Waara.

För Kenneth Backgård (Ns) är frågan enkel.

– Östra Norrbotten har stora problem. Det är inte rimligt att vården ska ske på vägarna, det behövs fler obs-platser och fler ambulanser och ni ska kunna vårdas i Haparanda.

Maria Stenberg säger att det pågår en översyn.

– Det är lätt att säga att alla ska ha allt, men hur ska det ske?

Chefen för hälsocentralen i Haparanda Mervi Rundgren konstaterar att det i Haparanda arbetas intensivt för vården och att neddragningen av obs-plaserna också gett negativa kringeffekter.

– När vi hade obs-platserna hade vi även hjärtrehabilitering här. Men så fattades beslut att lyfta bort det till sjukhusen och tolv tjänster försvann, säger Mervi Rundgren.

Även frågan om Mammografin som försvunnit från Överkalix och Övertorneå diskuterades.

– Det finns en motion om detta och meningen är att alla kommuner ska erbjuda mammografi framöver, säger Glenn Berggård (V).

Landstingsstyrelsens representanter konstaterade att allt i slutänden handlar om pengar och kompetensförsörjning, två områden som landstinget brottas med.

– Det gäller att använda våra resurser på rätt sätt, säger Glenn Berggård (V).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om