De svenska skattereglerna gör det omöjligt för företagare att bygga och driva ett stort hotell med Spa i exempelvis Haparanda, det anser Roger Akelius och det är en av anledningarna till beslutet att låta Cape east bli en flyktingmottagning.
Roger Akelius konstaterar att Haparandas lokala FN:föreningens före detta ordförande Harald Dahlgren tänkte rätt när han för ungefär ett år sedan föreslog att Cape east skulle bli ett flyktingboende.
– Harald Dahlgren var förutseende, säger Roger Akelius.
Nu pågår arbetet för fullt med att förvandla Cape east till ett asylboende för 500 flyktingar. De första är tänkt att ska anlända i januari.
– När Bert Karlsson, Skara, kontaktade mig med frågan om han fick hyra Cape east svarade jag ”javisst, med villkoret att Haparanda blir bäst i världen på att ta emot flyktingar”.
Roger Akelius är sedan många år engagerad i flyktingar och fattiga runt om i världen och han har byggt upp flera barnbyar runt om i världen. Nu kommer han att stötta asylboendet på Cape east. Han har inte mycket till övers för rasister och Sverigedemokrater.
– Jag har besökt flyktingläger under pågående krig. Jag har besökt och talat med interner inne i fängelser i tiggarnas hemland. Jag känner en kvinna vars syster blev våldtagen och skjuten av en soldat. Jag ryser då jag hör obildade rasister, som inte läst en dagstidning, och påstår ”det är bättre att flyktingar tas om hand i sitt hemland”. Jämför med om du ska avstå att hjälpa en drunknande med påståendet att denne kan ta ditt jobb. Låt oss genom god handling ta bort röster till SD.
Roger Akelius betonar att mottagandet av asylsökande är viktigt och liksom Gudrun Kron i Övertorneå som i samarbete med asylboendet på hotell Tornedalia direkt inledde svenskundervisning till de nyanlända anser Roger Akelius att få möjlighet att lära sig svenska är centralt.
– Jag har läst tio språk och vet att med en klass med trettio personer tar det ett år att lära svenska, men med internet och privata vänner går det på tre månader. Vi kan ordna undervisning i svenska med frivilliga amatörer som lärare. Du bjuder hem en eller två syrier för att skotta snö, städa, visa köket med små kort som ”tallrik”. Samma gäller för en promenad, en tur på sparken, eller då du pimplar. Eleven upprepar orden. Du korrigerar. Hjärnan kräver sju repetitioner under de närmsta dagarna. Efter en månad kan eleverna skriva och uttala femhundra ord.
För något år sedan kunde NSD berätta om en ung man som i väntan på beslut om uppehållstillstånd ville arbeta, för att bidra till den svenska välfärden. Han erbjöds tillsvidare anställning av ett företag i Tornedalen. Men Migrationsverket sade nej. En asylsökande får inte arbeta. Protesterna blev massiva. Roger Akelius är inne på samma linje.
– Av en för mig helt löjlig anledning så får inte flyktingar arbeta mot lön.
Han hoppas däremot på ett system i Haparanda med utbyte av tjänster. Detta tänker han att gagnar både Haparandabon som får hjälp med olika sysslor och den asylsökande som både lär sig språket och kulturen.
– Haparandaborna kan få frivillig hjälp i sin butik eller verkstad, mot att pratar svenska och uppmuntrar med någon gåva.
Runt om i gränsstaden pågår nu förberedelser inför att de asylsökande anländer.
Roger Akelius och FN-föreningens nya ordförande Lars Suo för nu diskussioner och möte har hållits med tillträdande kommunalråd Peter Waara och intresseorganisationer om aktiviteter och arrangemang och FN-föreningens Harald Dahlgren är i full gång med att planera en välkomst fest för de asylsökanden.
– Vi pratar om hur vi tillsammans kan hjälpa på ett mänskligt sätt. Kräv inte att samhället tar ansvar, det försvinner inget i omkostnader om du själv investerar lite tid.
Roger Akelius är solklar med sin målsättning.
– Jag vill sätta Haparanda på kartan, som bäst i världen, på att hjälpa flyktingar. Haparanda kan få en egen själ, en identitet som medmänsklighet. En sådan själ skapar utveckling och människor vill hjälpa. Haparanda kan se fram emot nya vänner och kanske även någon ny romans, säger Roger Akelius.