Kritik mot nedmonteringen av Gränsälvskommissionen

Tornedalsrådet protesterar mot ny gränsälvsöverenskommelse.- Det är en stor brist att Gränsälvskommissionen blir en remissinstans, säger Peter Hagström, vd vid Tornedalsrådet.

"Det är svårt att förstå planerna på att avveckla beslutanderätten från en enhet som fungerat bra, säger Peter Hagström, vd för Tornedalsrådet som finns representerat i fyra svenska, sex finska och fyra norska gränskommuner. FOTO: Linda Danhall

"Det är svårt att förstå planerna på att avveckla beslutanderätten från en enhet som fungerat bra, säger Peter Hagström, vd för Tornedalsrådet som finns representerat i fyra svenska, sex finska och fyra norska gränskommuner. FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2009-10-06 06:00
En ny gränsälvsöverenskommelse mellan Sverige och Finland är på gång att uppnås. Ett arbete som pågått under lång tid och som kommer att behandlas av riksdagarna i de båda länderna under 2009-2010.
Många frågor har stötts och blötts och speciellt frågan om fiskestadgar har debatterats flitigt inte minst i NSD.
Överklagar förslaget
Tornedalsrådet har följt händelseutvecklingen och vid flera tillfällen framfört åsikter till såväl regeringarna som till jordbruksdepartementen.
- Vi ser det som viktigt att framföra det stora bristerna med att en juridisk organisation - Gränsälvskommissionen - blir remissinstans. Det är ett steg i fel riktning och strider mot principen om närdemokrati. Förslaget främjar inte gränsöverskridande samarbete, säger Peter Hagström.
Hagström och styrelsens ordförande, Torneås stadsdirektör Raimo Ronkainen, har författat en skrivelse i ett försök att påverka beslutsfattarna.
De betonar kännedom om trakten, den gemensamma historien och de kulturella rötterna.
- Gränsälvskommissionen har mer än 30 års erfarenhet av verksamhet i gränsregionen.
Skarp kritik
Nu föreslås att beslutanderätten tas bort.
- Arbetet med att ta fram förslaget har tagit många år. Återverkningarna av detsamma kommer att sträcka sig till de kommande decennierna. Gränsälvskommissionen är en väl fungerande myndighet. Enligt förslaget får de enbart rätt att yttra sig, tillstyrka eller avstyrka ärenden som berör gränsbornas liv och näringslivets verksamhetsförutsättningar, det är inte bra.
Tornedalsrådet driver nu frågan om beslutanderätten över vatten och miljöfrågor vidare.
- Riksdagen har möjlighet att ändra förslaget, säger Hagström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om