Lätt att hala på länets hala vägar

Det är halt och lätt att halka för gångtrafikanter runt om i länet. Isbana är ett ord som ofta används och både en och annan har gjort en praktvurpa den här vintern.

HALKIGT VÄRRE. Terttu Pesa konstaterar att det är halt på Haparandas gator. ”Ovanligt halt i år”, säger hon.

HALKIGT VÄRRE. Terttu Pesa konstaterar att det är halt på Haparandas gator. ”Ovanligt halt i år”, säger hon.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2015-02-21 06:00

Anders Rönnqvist (M) i Haparanda har tröttnat på halka och snöhinder, han vill att vägar och gångvägar blir säkra och färdbara. Han oroar sig främst för den äldre generationen.

– Sverige och våra äldre drabbas av fallolyckor dagligen som blir till stort lidande för den enskilde men som också leder till stora kostnader för sjukvården och samhället, säger Anders Rönnqvist.

Han vill se bättre halk- och snöbekämpning och ytterst säger han att det handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män.

– Många som drabbas är kvinnor, där förekomsten av benskörhet ofta finns. Det är viktigt att samhället försöker reducera antalet olyckor på bästa och mest kostnadseffektiva sätt.

Tillsammans med övriga moderater i kommunen yrkar han att kommunen vid upphandlingar tar med kravet på gångvägar, vad gäller halkbekämpning och ytbehandling efter snöplogning, med exempelvis tandade snöplogar som ruggar upp ytan.

Han vill också att kommunen inrättar "Fixar Malte", fixartjänster och uppmuntrar till fixarföretag i privat regi.

– Denna service ska kunna avropas av äldre för att hjälpa till i hemmen när man tvingas stiga på pallar, stolar och stegar.

Anders Rönnqvist är tagen av att så många som 65 000 fallolyckor inträffar i Sverige varje år och att omkring 10 000 av dessa inträffar utomhus och mestadels vintertid.

De flesta skador som uppstår vid falloyckor är enligt Myndigheten för säkerhet och beredskap frakturer. Statistik från 2013 visar att 4 700 män och 10 800 kvinnor drabbades av frakturer när de föll på halt underlag det året. Även vrickningar, sårskador och urledvridningar är vanliga. En vrickad fot drabbades 1 400 kvinnor av och 900 män. Vad gäller sen och muskelskador är däremot skador som oftare drabbar män än kvinnor 400 män drabbades och 200 kvinnor.

Haparandabon Terttu Pesa konstaterar att den här vintern är i halaste laget för att kunna promenera säkert utomhus i centrala Haparanda.

– Det är halt, jag går alltid försiktigt. Det vore kanske bra med mer sandning, säger hon.

Till veckan ska politikerna i Haparanda diskutera Anders Rönnqvist förslag.

Så många skadas

HALKA

Omkring 65 000 registrerade fallolyckor sker årligen i Sverige.

År 2013 skadades 31 000 i halkolyckor på snö och is, så allvarligt att de fick besöka akutmottagning.

Av de skadade år 2013 var drygt 19 000 kvinnor.

1 900 män och 3 700 kvinnor föll på trottoar, gångbana eller cykelbana.

3 100 män och 4 600 kvinnor föll på infart eller en gårdsplan.

KÄLLA: Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om