Sedan två månader är Katrin Andersson rektor på förskolan i Grankullen. Enligt henne är det både pedagoger och barn som påverkats av luften på skolan.
– De har haft förkylningssymtom eller klåda som sen försvunnit när de varit hemma en längre period på exempelvis långhelger, på så vis har de kunnat leda problemen till förskolan, säger hon.
Under hennes tid är det ännu ingen som bytt arbetsplats eller förskola för att man inte kunnat vistas i lokalerna.
– Men jag vet att det finns pedagoger som bytt arbetsplats på grund av att personen inte kunnat vistas på en viss avdelning.
När kommunen fick provsvaren om luften på avdelningen Utforskaren tog Katrin Andersson snabbt beslutet att stänga den.
– Proven visade att det finns något man kan reagera på, alltså ska vi inte ha barn och personal där. Därför är personal och barn på avdelningen fördelade runt om på förskolan.
Enligt henne funkar det bra, då alla barn som behövt flyttas fått med sig en pedagog som de redan känner. Samtidigt är det både föräldrar och pedagoger som varit oroliga och känt att framtiden är oviss.
– Jag har fått hjälp av kommunen för att formulera vad som händer med proverna och åtgärderna framåt, just proverna har inte jag koll på. Vi väntar så klart på att det ska ta prover på hela förskolan och när det är gjort får vi se vad som händer.
Katrin är även rektor på förskolan Eleven i Haparanda, som är planerad att stänga till hösten. Beroende på vad framtida provsvar visar menar hon att det är bra att Elevens lokaler fortfarande finns att tillgå i kommunen.
– Vi kan inte ha en plan B förrän vi vet vad som gäller, men är det så att vi måste utrymma så gör vi det. Då behöver kommunen hitta lösningar och vi vet att det finns en förskola som vi planerar att tömma till hösten.
Anna-Karin Engström är projektingenjör på Haparanda stad. Hon är med och utför skadekontrollen på förskolan i Grankullen.
– Det är olyckligt att människor blir negativt påverkade av inomhusmiljön, säger hon.
De har tagit prover på avdelningen Utforskaren och i kringliggande ytor.
– De visar på fuktskador som i sin tur ger kemiska skador, bland annat limförtvålning.
När det uppstår limförtvålning bildas gaser som tränger upp till inomhusluften.
– Vi har fått indikationer från olika håll att man reagerar i Grankullens lokaler så vi har tagit prover där tidigare och bland annat bytt ut en impregnerad syll och skadad isolering i ytterväggar.
De åtgärderna nådde inte hela vägen fram.
– Efter nya provtagningar indikerar det på nämnda problem som vi kommer att åtgärda, säger hon.
På avdelningen som nu är stängd har de kunnat se att en skada beror på fukt i kantbalken av byggnaden. Vilket betyder att de kommer fortsätta ta prover på likadana ställen på övriga avdelningar i förskolan.
– Det känns bra att vi får indikationer på vad problemen kan bero på och vårt mål är att nå ända fram.
Enligt henne kommer det gå relativt snabbt att åtgärda dessa skador på just avdelningen Utforskaren.
– Alla provsvar har inte kommit in än men reparation av skadorna kommer starta nu och målsättningen är att det kommer vara klart till skolstart i augusti, Anna-Karin Engström.