Lokalfrågan uppmanas klaras av före valet

Innebär Barents center att byskolor läggs ned? Farhågan finns och oppositionspolitiker kräver att Gunnel Simu (S) bekänner färg vad gäller lokalfrågan.

Foto:

HAPARANDA2014-05-31 09:11

Kommunalråd Gunnel Simu (S) har aviserat att de kommunala lokalerna ska ses över efter valet. Men oppositionspolitikerna Sven Tornberg (C), Anders Rönnqvist (M) och Kurt Lindfors (M) kräver att lokalfrågan klaras av före valet, vilka blir kvar och vilka försvinner som en följd av satsningen på Barents center. Flera av lokalerna är också i behov av renoveringar säger Gunnel Simu.

– Vi behöver se över vilka lokaler som ska vara kvar i höst, säger Gunnel Simu.

Oro finns för att byskolor ska läggas ned, inte minst sedan tjänsten som kökspersonal till Seskarö skola som utlysts hade en passus där det uppgavs att personen som får tjänsten ska vara beredd att byta arbetsplats, till centrala Haparanda.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Kåre Strömbäck (S) har också tidigare konstaterat att Haparanda har ovanligt många byskolor.

Just nu pågår intensiva arbeten och förhandlingar. En skolgrupp under ledning av Bertil Segerlund diskuterar skolans utformning med Avalanche capital. Skolan har fått en ny arkitekt Fredrik Rosell som har informerat om förändrade skolplaner för den nya gymnasieskolan på gränsen. Målet är att så gott som alla rum ska ha dagsljus, åtminstone genom takfönster, men det kommer också att finnas fönsterlösa klassrum.

– All forskning visar att det är viktigt att kunna följa dygnets förändringar, det här är inte alls bra, säger Kurt Lindfors.

Skolan blir också i ett plan, istället för som planerat två.

– På så vis blir det en mer sammanhållen skola, säger Kåre Strömbäck.

Men alla är inte nöjda.

– För gymnasieskolan är det stora ändringar från grundförslaget 2013 till dagens förslag, säger Anders Rönnqvist.

Kurt Lindfors har funderat på var eleverna ska bedriva idrott och hälsa. Kåre Strömbäck säger att planen är att idrott och hälsa ska hållas i idrottshuset i centrala Haparanda. Det innebär några kilometers promenad för lektionerna, vilket M ifrågasätter om vintern när kylan biter i.

– Det är bra att röra på sig och ungdomar sitter alldeles för mycket stilla, säger Ida Karkiainen (S), från barn- och ungdomsnämnden vid senaste kommunfullmäktigemötet.

Gunnel Simu i sin tur är kritisk till fokuseringen på hyreskostnaderna. För skolan 8,2 miljoner kronor per år i 25 år.

– Vad gäller skolan blir det så gott som ett nollsummespel. Nu är driftskostnaden fem miljoner kronor och vi betalar sju miljoner i interkommunala avgifter och räknar med att plocka hem hälften av dessa. Med en ny gymnasieskola väljer fler att studera i Haparanda, säger Gunnel Simu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om