Lyckorus över att sommaren är här!

Lyckorus!Så kunde stämningen bäst beskrivas, när korna på Pesulas lantbruk i övre Kukkola fick känna grönt gräs under klövarna igen.

TID FÖR LITE BÖK. Panna mot panna.

TID FÖR LITE BÖK. Panna mot panna.

Foto: Lotta Nilsson

HAPARANDA2014-05-31 14:02

Människor i bygden gick verkligen man ur huse för att vara med på kosläppet, eller betessläppet som det också kallas, i lördags förmiddag.

Kosläppet är en årligen återkommande landsbygdsupplevelse som infaller i den stund som bönderna släpper ut sina kor på sommarbete.

På programmet fanns den här dagen lek för de minsta, frågesport, korvgrillning, titta på djuren i ladugården och en massa annat.

Allt detta i all ära, det är ändå kosläppet som lockat ung som gammal.

Halvtimmen innan det är dags har många ställt sig vid hagen där korna ska komma ut.

Minuterna innan portarna slås upp hörs allt högre råmanden innanför dörrarna och när det så är dags rusar korna ut.

Glädjen är inte att ta miste på, det är mycket spring och "språng" i benen.

– Härligt, utbrister flera besökare.

Per Pesula och hustrun Åsa Pesula driver lantbruket tillsammans.

De har 61 mjölkkor som tillsammans producerar 600 000 liter mjölk per år, och tre personer arbetar på gården.

Per Pesula är den tredje generationen att driva verksamheten som har breddats genom åren och nu består av mjölk- och köttproduktion, odling av vall och korn samt rybs- och matoljeproduktion.

Makarna Pesula gläds över det stora intresset att besöka gården och vad de uppfattar som allmänhetens allt större medvetenhet om värdet av att handla lokalt.

– Vi är inte många lantbrukare kvar här och det är väldigt viktigt för vår överlevnad, säger Per Pesula.

Vad är tjusningen med det här livet?

– Allt! Det här är det bästa jobb man kan ha, säger Per Pesula.

– Vi bestämmer själva över våra tider. Stor frihet under ansvar, säger Åsa Pesula.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om