Samtidigt som stålverket Outokumpu ökar sina utsläpp av flera ämnen, utsläpp vilka redan tidigare gjort friluftsområdet Riekkola i Haparanda till Nordens mest förorenade område vad beträffar krom och nickel enligt bland andra Svenska miljöinstitutets mätningar, så har Haparanda kommun beslutat om ett sjunde miljömål, gift fri miljö.
Hur ska ni lyckas bli giftfria?
– Det är en stor fråga och det är ett av skälen till att jag vill se uppföljningar. Vi måste få koll, säger Peter Waara (S) kommunalråd.
Vid senaste mossanalysen visade länsstyrelsen att även kvicksilverhalten är tre gånger förhöjd i Riekkola, ändå har inte kvicksilver mätts vid de nu avslutade luftmätningarna, vad tycker du om det?
– Det är inte bra, kvicksilver är ingenting att leka med.
Även världen giftigaste gasförening osmiumtetroxid har påvisats i området och har hittats i råttor, varför mäter ni inte osmiumtetroxid?
– Vi måste hålla koll på problem som finns och det är en anledning till att vi måste få till kontinuerliga kontroller och också ta ett grepp lokalt över miljön i stort, men också över miljön på skolor och förskolor. Jag är också helt övertygad om att länsstyrelsen och våra miljöinspektörer inte sitter med armarna i kors, men det är också en fråga om ekonomi och personella resurser. Vi ska göra en plan. En fråga är också när nivåer konstateras, vad gör man då? Det här är en nationell fråga och berör två länder.
Luftmätningarna som bekostas av Outokumpu har pågått under två år, men i år inte under alla årets månader, litar du på mätningarna?
– I dagsläget har jag inga större skäl att betvivla dem. Om ett sådant stort företag flippar med mätningarna gör de av med förtroendekapital. Mätningarna ger åtminstone indikationer åt vilket håll det pekar.
Luftmätningarna är klara men den kompletta rapporten har inte meddelats. Mätningarna har betalas av Outokumpu och meteorologiska institutet i Finland har genomfört mätningarna. De ämnen som analyseras är aluminium, arsen, kadmium, kobolt, krom, koppar, bly, mangan, nickel, järn, zink och vanadin, det som redovisats är totalvärdet, inte ämne för ämne. Miljöinspektör Pekka Hanski säger att luftkvalitén får godkänt vid mätningen.
Miljön kommer att fortsätta följas upp i Haparanda. Ungefär vart femte år kontrollerar Naturvårdsverket kromhalten i mossa, vart femte år kontrollerar Länsstyrelsen kvicksilver i fisk i hav och sjöar och provtagningar vid Bottenvikens reningsverk genomförs en gång per månad.
– Utsläppen ökar, varför görs inte kontroller oftare? frågar Åsa Hansson (M).
Pekka Hanski konstaterar att det finns mycket att kontrollera, men:
– Det handlar om pengar, det kostar att ta prover.
Kommunalråd Peter Waara (S) kräver nu att förvaltningarna utarbetar rutiner för uppföljning av kommunens miljömål och att uppföljningar och åtgärdsplaner redovisas minst en gång per år för Kommunfullmäktige.