Under onsdagen visades SVT:s Uppdrag Gransknings reportage om Barents Center-projektet. Där framkom nya uppgifter om miljardprojektet vid gränsen.
Dåvarande kommunchefen, Patrik Oja, förhandlade om anställning hos Mikael Fahlanders bolag redan när han var anställd som kommunchef – samtidigt som bolaget var med i upphandlingen om Barents center. Efter han slutade sin anställning på kommunen var han involverad i anbudet som lämnades in för projektet.
Reportaget i SVT får kommunen att agera. Var det ett moraliskt snedsteg av Oja – eller rentav olagligt? Kommunalrådet Peter Waara (S):
– Som jag säger i programmet är det ju en moralisk kompass som pekar åt helvete här, givet att det som tas fram i programmet är korrekt. Sen kan man diskutera om det finns en grund för att agera juridiskt i det här. Det har kommunchefen på sitt bord att titta på om det går eller är lämpligt att göra så. Men den moraliska kompassen gick käpprätt åt helvete, det är inget snack om saken.
Kommunchefen Lena Ekh säger att informationen om Patrik Ojas roll är helt ny och att det är något hon ska se över nu.
– Huruvida det är olagligt eller inte kan jag inte säga. Jag måste få titta mer på det här.
Patrik Oja själv har gått ut i Norrbottens Media och sagt att han inte ser något omoraliskt med affären. Han säger att han inte hade någon insyn i upphandlingen.
– Eftersom jag inte var med i upphandlingen kunde jag inte känna att jag på något sätt handlade oetiskt
Oja har hursomhelst gjort sig en bra slant efter han lämnade kommunen – genom att sälja aktier i Concent för uppemot nio miljoner kronor, enligt Uppdrag Granskning. Aktier som han säger sig ha fått option att köpa när han blev invald i Concents styrelse.
– Jag hade en möjlighet att förvärva en option som sedan kunde omvandlas till aktier. Det får man betala för så klart. Inga siffror som har florerat stämmer. Men ja, jag har sålt aktier, säger han till Norrbottens Media.
Att du själv har skott dig på affären. Stämmer inte den bilden?
– Hela styrelsen i Concent och ett antal nyckelpersoner runtomkring hade optionsprogram. Jag hade det och många andra hade det.
Sven Tornberg (C) reagerar på detta.
– Vad besitter han för kompetenser för att göras så åtråvärd att sitta i styrelsen med den belöningen och sen efter ett år säga tack och hej?
Tornberg uttalar sig i onsdagens program om att det nästintill verkar kriminellt, Ojas roll i upphandlingen.
– Är det så att han har suttit och förhandlat samtidigt som upphandlingen har pågått finns det anledning att titta upp om det behöver vidtas åtgärder.
Haparanda stads hyresavtal för Barents center står fortfarande kvar. Det gäller så länge bygget står färdigt 1 januari 2020.