Möte med gränshindersarbetet i fokus

För boende i Haparanda och Torneå, där gränsen mellan Sverige och Finland är minst sagt luddig, kan det vara svårt att förstå hur en linje på en karta kan vara roten till så många problem.

HINDER. Representanter från både Sverige, Finland och Norge samlades på stadshotellet i Haparanda under fredagen för att diskutera gränshinder. Bild. Pontus Johansson

HINDER. Representanter från både Sverige, Finland och Norge samlades på stadshotellet i Haparanda under fredagen för att diskutera gränshinder. Bild. Pontus Johansson

Foto: Pontus Johansson

HAPARANDA2014-11-28 21:35

Samarbetet över gränserna i norr har alltid varit relativt goda. Men än finns det många problem som kan uppstå då man till exempel väljer att arbeta i ett land, men är bosatt i ett annat. Det var därför tjänstemän från både Sverige, Finland och Norge hade samlats på stadshotellet i Haparanda.

Kari Kahiluoto är tjänsteman på utrikesdepartementet i Helsingfors.

– Nationsgränserna ska inte få vara ett hinder för social tillväxt. Idag rör sig människor mycket mer över gränser och det ska finnas en frihet. Idag finns, trots goda relationer mellan länderna, problem att lösa. Senast jag var i Haparanda var på 80-talet så det är roligt att hålla mötet här, säger han.

Vad är det bästa med att träffas så här?

– Det är positivt att det händer och att det förhoppningsvis kan utvecklas. Vi är inte beslutstagande men vi kan informera våra beslutstagare, som kanske saknar vår insikt, om de här problemen, säger Kari Kahiluoto.

Gränshinderrådet hoppas att kunna lösa mellan fem och tio så kallade gränshinder per år. Frågor man bland annat kommer arbeta med är att underlätta arbetspendling, företagstillväxt och ett förbättrat sammarbete mellan myndigheter. Genom att hålla nationella förmöten, där varje land enskilt avgör vart prioriteringarna ska ligga, hoppas man kunna underlätta processen att diskutera fram gemensamma lösningar.

– Det här är ett nytt sätt att arbeta på, att vi gemensamt ska komma fram till det bästa sättet att fortskrida i de här frågorna, säger Eva Tarsenlius Hallgren som är ambassadör för nordiskt samarbete på UD i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om