Nedläggningen stoppas

Protesterna har varit många och nu kom beslutet:Förslaget att lägga ned Barn- och ungdomsmottagningen i Haparanda förpassas till sopkorgen.– Jag blev själv förvånad över nedläggningsförslaget, säger Agneta Granström (Mp), landstingsråd.

Glädjen är stor vid Haparanda hälsocentral sedan beskedet att förslaget om nedläggning av Barn- och ungdomsmottagningen går rakt i sopkorgen.

Glädjen är stor vid Haparanda hälsocentral sedan beskedet att förslaget om nedläggning av Barn- och ungdomsmottagningen går rakt i sopkorgen.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2014-02-18 14:04

Oron har varit stor sedan tjänstemannaförslaget att lägga ned Barn- och ungdomsmottagningen i Haparanda blev känt. Barnsjukvården i Norrbotten har ett sparkrav på 11 miljoner kronor och nedläggningen hade gett en besparing på 300 000 kronor per år och var tänkt att genomföras från hösten.

Nu stoppas planerna.

– Vi har en ekonomisk handlingsplan och har fått massvis av förslag på neddragningar. Men just det här kommer inte upp. Inom folkhälsoarbetet är barn prioriterade. Barnens behov i Haparanda har vi sett och verksamheten behövs, säger Agneta Granström.

Stoppar förslaget

Protesterna från personal, skolhälsovård och politiker har varit massiv och många föräldrar, barn och unga har varit oroliga.

– Verksamheten i Haparanda kommer att fortsätta, det är skönt för barnen.

Agneta Granström säger att hon blev förvånad när hon såg förslaget att lägga ned filialen i Haparanda.

– Förslaget kom från verksamheten och det är verksamhetens uppdrag att vända på alla stenar. Men det är inget hållbart beslut att stänga i Haparanda, det kommer absolut inte att hända någonting med verksamheten där. Vi kommer inte att lyfta frågan.

"En glädjens dag"

Sparkravet på barnsjukvården kvarstår så neddragningar på andra områden runt om i länet är att vänta.

– Vi fortsätter diskussionerna utifrån den ekonomiska handlingsplanen, men Haparandas barn- och ungdomsmottagningen berörs inte, säger Agneta Granström.

Nu är lättnaden stor på många håll i gränsstaden. Oron har gällt allt från försämrade möjligheter till att spontant söka hjälp för barn och ungdomar, till ökad skolfrånvaro i och med transporter till Kalix där behandling var tänkt att ske från hösten och oron har också gällt minskad möjlighet till samverkan och samsyn över yrkesgränser vad gäller barn och ungdomar med behov av hjälp.

Skolpsykolog Stig Isaksson var tidigt ute med sin kritik mot förslaget, nu drar han en lättnadens suck.

– Vad skönt, det här är en glädjens dag. Det hade varit väl magstarkt att lägga ned i Haparanda, jag är jätteglad över beslutet att stoppa nedläggningen, säger Stig Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om