Förhoppningen är att Northern political summit varje år under några dagar ska flytta den mediala och politiska uppmärksamheten norrut. På så sätt ska arrangemanget stärka framtidstron, utvecklingen och tillväxten i de nordliga delarna av Sverige och Norden.
Almedalsveckan är en förebild. Inte minst organisatoriskt. Tanken är att ett stort antal aktörer ska dela på arrangörskapet för att hålla nere kostnaderna och säkra mångfald i programmet.
Haparanda och Umeå kommuner ska vara huvudarrangörer. Städerna ska också turas om att stå för värdskapet.
– Jag tycker det är jättespännande att lyfta upp möjligheterna att i ett återkommande arrangemang ta upp internationell politik, arktiska frågor och utbyten, säger Haparandas kommunalråd Peter Waara (S).
Även i Umeå är kommunledningen entusiastisk.
– Jag ser positivt på det eftersom det utgår från att medias bevakning ska ske mer från den nordliga periferin, säger Christer Lindvall (S).
– Annars blir det mycket Stockholmsfixerat. Vi har haft ingången att lyfta de norrländska frågorna.
Han tycker att Haparanda är en lämplig samarbetspartner.
– Det är perfekt. Haparanda har profilerat sig som en ort som kan samverka med andra.
I en förstudie beskrivs en vision där kronprinsessan Victoria, Sofia Jannok och Peter Stormare inviger det första historiska Northern political summit-seminariet 2018. Under några dagar ska det sedan hållas utfrågningar av riksdagspartiernas ledare, ett toppmöte mellan Sveriges, Norges och Finlands regeringschefer och massor av diskussioner mellan organisationer från civilsamhället och vanliga människor från Nordkalotten.
Peter Waara tycker att evenemanget passar mycket bra i Haparanda-Torneå.
– Symbolvärdet i att ha ett event om internationella frågor i "twin cities" är jättestort. Vi kan gå från det storpolitiska till det lokala med samma tematik, säger han.
Kommunalrådet anser att det finns ett värde i att se samma fråga ur såväl lokalt som nationellt och internationellt perspektiv. Han nämner Norrbotniabanan som ett exempel.
– Hela EU pratar om the Bothnian corridor och en obruten linje från Syditalien till Finland. De går i spinn över den tanken. Det är också en Norrlandsfråga.
Waara är säker på att Haparanda klarar av att vara värd för ett så omfattande evenemang som Northern political summit.
– Annars hade vi inte gått in i det.
Gränsstaden håller sedan tidigare Barents reunion tillsammans med Torneå och Ikea. Ett konvent som varje år lockar hundratals deltagare från de nordliga delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland.
– Det har vi gjort med bravur. Erfarenheten och kapaciteten finns.
Redan i samband med det nordiska ministermötet i Haparanda-Torneå i december kan det hållas en minivariant av seminariet för att visa upp och sprida konceptet.
– Ett "preview of coming attractions". Men vi får se om konsulterna hinner rodda ihop ett sådant. Det börjar bli bråttom.