Nu brakar islossningen igång i Torneälven

Islossningen är i gång i Torneälven.
I går klockan 14.15 gick startskottet när flotten i Haparanda gav sig iväg.
- Nu går det väldigt snabbt, säger Sven Tornberg, isvakt.
Inom en vecka väntas ismassorna från övre delen av älven ta fart mot havet.

Söder om järnvägsbron har isen gått. Bara för några dagar sedan hade tre renar förirrat sig ut på isen, en av dem över på finska sidan. Renägaren underrättades och kunde driva renarna oskadda över isen och upp på land.

Söder om järnvägsbron har isen gått. Bara för några dagar sedan hade tre renar förirrat sig ut på isen, en av dem över på finska sidan. Renägaren underrättades och kunde driva renarna oskadda över isen och upp på land.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2013-05-02 17:02

Anders Tapani, vid Lions, har i över 30 år följt islossningen som isvakt och rapporterat till allmänheten om isläget, så även i år. Han avslutade sitt Valborgsmässofirande med ett två timmar långt vaktpass, ett pass som inleddes med hög spänning.

- När brasan skulle tändas hörde det ett knak och så åkte flotten iväg, det gick snabbt, säger Norma Tapani.

Flotten fortsatte 60 meter men sedan tog det stopp och under onsdagen låg flotten helt stilla.

- Isen går när vattnet stiger, det behöver stiga mer för att isen ska gå. Isen ser väldigt kompakt ut, sade Anders Tapani då.

Vattnet stiger när smältvatten från fjälltrakterna börjar trycka på. Anders Tapani tippade att isen skulle ge sig av under gårdagen och så blev det.

Klockan 14.15 gick isen vid Haparanda.

- Nu är islossningen i gång. Jag stod just och pratade med en som tippat att den skulle gå klockan 16.15 och så rörde sig flotten och gav sig iväg, säger Sven Tornberg som just då var isvakt.

Följs med stort intresse

Islossningen väcker årligen stort intresse.

- Vi är födda vid Torneälven, jag i Övre Vojakkala och Anders i Kukkola, vi har följt islossningarna hela livet, säger Norma Tapani.

Anders Tapani växte upp på en holme.

- Det hände att vi gick över isen på morgonen och blev hämtade med båt på eftermiddagen, då isen hade gått. Vi hamnade aldrig i sjönöd, vi visste var strömmarna gick och var det höll, säger Anders Tapani.

Han minns översvämningarna år 1989, då isflaken nådde ända till Strandgatan och polishuset, tullen och affärer omringades av vatten. Flotten gick det året upp till Strandgatan och vid Tjärhovet rodde de med båt.

- Naturen och islossningen har sina nycker.

SMHI:s första prognos förutspådde en medelsvår till svår islossning.

- Vi som följt islossningen tror inte på det, det börjar i rätt ände, här nere. Det är värre när isen kommer uppifrån, innan den gett sig av här nere. I år blir det inte märkvärdigt.

SMHI:s andra prognos som grundar sig på fler parametrar än den första, förutspår nu en lättare till medelsvår islossning och konstaterar att istjockleken är större än normalt men att avrinningen blir normal.

Isvakter dygnet runt

I år har 22 personer hjälpts åt att vakta isen och Lions flotte.

- Det är många som kommer och pratar när vi vaktar, det är trevligt och islossningen drar till sig uppmärksamhet, säger Anders Tapani.

Ove Attefall är en av isvakterna.

- Jag har vaktat sedan 70-talet och det är jätteroligt. Värsta tiden är mellan två och fyra på natten, då kan det vara svårt att se, speciellt om det är dimma, säger Ove Attefall.

Inom en vecka kommer nu ismassorna vällande uppifrån och resten av Torneälvens is ger sig av. Anders Tapani konstaterar att islossningarna blivit lättare sedan Finland börjat såga isen och han tror att en muddring kommer att göra den än lättare, så vida det ges nytt tillstånd till muddring av Torneälvens mynning, vilket nu söks.

- Islossningen är spännande varje år, säger Anders Tapani.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om