Röjsågarna brummar inne i skogen som med tiden fyllts av sly som nu ska röjas bort. Entreprenör Henrik Andersson och hans gäng arbetar för fullt.
– Vi är fem gubbar här som jobbar på två områden om 9,7 hektar, säger Henrik Andersson.
Ilskna mygg surrar omkring skogsarbetarna, det är svettigt med alla skydd och säkerhetsavstånd om 15 meter hålls ute i skogen. Alldeles nyligen skadades en skogsarbetare i Västerbotten och åter har säkerheten ute i skogen kommit upp för diskussion.
– Det är skräcken att någon ska skada sig. Här har ingen så här långt skadats, det är bara jag själv som stack ut ögat på en gren när jag körde fyrhjuling en gång, säger Henrik Andersson.
Henrik Andersson sysslar med renskötsel och med skogsvård. Han har röjt och planterat sedan 1995, då han själv var i Epa-åldern, med sig har han också sin farbror Kent Andersson, som kommer vandrades genom skogen.
– Det är tätt här, men nog finns det värre. Vi lämnar små tall och gran. Jag har jobbat i skogen länge och jag mår bra i skogen, säger Kent Andersson.
Martin Kubicki har i nio år arbetat med Henrik Andersson.
– Det är bättre lön här än i Polen, jag har skyddskläder och här är det mycket mindre stressigt. Före plockade jag jordgubbar, det var inte ett bra jobb, säger Martin Kubicki.
När sommaren är slut återvänder han till Polen och nästa sommar planerar han att återvända.
– På kvällarna är jag i min lägenhet, förstås trevligt om jag träffar någon fin tjej. Jag åker hem när snön kommer.
I skogarna i länet pågår säsongens skogsarbete för fullt. De flesta arbetstagarna kommer från Polen, Ryssland och Rumänien.
– Få svenskar vill ha jobb i skogen och de som vill och är duktiga återkommer sällan mer än en säsong, de hamnar i gruvan där de har bättre betalt. För mig är det mycket värt att samma gubbar kommer år från år, då flyter arbetet smidigast, säger Henrik Andersson.
I sommar åker GS-facket, fackförbundet för skogs-trä och grafisk bransch runt i skogarna tillsammans med skyddsombud, 152 företag ska besökas. Arbetsförhållanden ska säkras med projektet "Ordning och reda i skogen". Nu ska det vara slut med för många personer i en bil, tolv timmars arbetsdag men betalt för åtta och slut på att inte bära skyddskläder. Besöken förvarnas.
– Vi är inte ute efter att sätta dit någon. Ordnar de allting tills vi kommer är de bra, då har de anställda de avtal och skydd som de ska ha, jobbar man i Sverige ska man ha svensk lön, säger Tommy Österberg, GS-facket.
Upptäcks oseriösa företagare anmäls de till Arbetsmiljöverket och riskerar att förlora FSC-certifieringen och att få sanktionsavgifter.
– Det finns mer och mindre seriösa företagare och det finns arbetskraft som utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Det skapar också osund konkurrens.
Vid kontrollerna kontrollerar det regionala skyddsombudet Thomas Lundbäck säkerheten. Fungerar brandsläckaren används skydd på maskiner och på anställda?
– Jag har jobbat i 25 år på Rolfs såg och jobbar också som deltidsbrandman, det här med säkerhet är viktigt. Det handlar om allt från rätt skor till vad som sker om det händer en olycka. Jag har en checklista som jag går igenom. Det är länge sedan företagen fått besök av regionala skyddsombud så jag känner mig väldigt välkommen. Med våra besök går det framåt med säkerheten på företagen. vår bransch är skadedrabbad.
När NSD följer med på inspektioner besöks två företag, Henrik Anderssons och Polarfönster. Vid Polarfönster visar det sig att de anställda inte vet om det finns några anmälningsblanketter om olyckan är framme med en arbetsskada och de har inte någon anhöriglista.
– Äh, vi känner alla varandra här, säger Affe Brandlöv.
Han har byggt fönster i 26 år och fick gå i pension för två år sedan, men har valt att jobba kvar.
– Jag trivs bra här.
Skyddsombudet Bengt Larsson konstaterar att många på företaget jobbat länge och det gör att det ibland tullas på säkerheten "det händer ju ingenting".
– Ibland står de med skydden uppe, då påtalar jag det.
Ingen av dem minns någon allvarlig olycka, för länge sedan har någon spräckt sin tumme och en annan blev av med tre fingrar.
– Jag har snuddat med fingertopparna och fick sy, men det är också allt, säger Ronny Isaksson som arbetat på företaget i 31 år.
Säkerheten hos skogsarbetarna Henrik Andersson får tummen upp av Thomas Lundbäck och Tommy Österberg efterlyser endast anställningsavtalen.
– Ville inte Norra Skogsägarna se kopior?
Henrik Andersson säger att bolaget enbart var intresserad av att se FSC-certifieringen.
– Nu är jag ny på det här jobbet men till 100 procent står det i vår policy att vi ska kontrollera anställningsavtalen som underentreprenörerna har med sina anställda, det handlar om att säkra att kollektivavtal följs, säger Mats Olofsson, vid Norra Skogsägarna.
Ute i skogen blir det pause, snack om älghundar, byråkrati, underställ av merinoull och sametinget tar vid.
– Snart är bara de stora bolagen kvar, redan går det inte att konkurrera om skogsplanteringen, det är röjningen och de privata skogsägarna som ger jobb nu, säger Henrik Andersson.
Kontrollen hos Henrik Andersson är avslutad och teamet går mot bilen.
– Visst tar du kopior på anställningsavtalen och skickar dem till mig, ropar Tommy Österberg över axeln till Henrik Andersson.