Åsa Hansson är Seskaröbon och moderatpolitikern som larmade när hon fattade misstanke om oegentligheter vad gäller arvoden till förtroendevalda politiker. Hennes misstanke innebar startskottet på den utredning som nu lett till att vice kommunalrådet Bengt-Olov Innala lämnat sina politiska uppdrag, att han krävs på återbetalning och att han har polisanmälts.
Allt fler höjer sin röst med anledning av att Bengt-Olov Innalas ersättningsanspåk har attesterats och därmed godkänts av tjänstemän och av kommunalrådet. Anders Rönnqvist (M) kräver en ansvarsprövning och nu tar Åsa Hansson saken i egna händer.
- Jag gör en polisanmälan av kommunalråd Gunnel Simu (S) samt kommunchef Nadja Lukin för misstänkt medhjälp till trolöshet mot huvudman, med anledning av att de attesterat före detta vice kommunalrådet Bengt-Olov Innalas ersättningar av förlorad arbetsförtjänst, säger Åsa Hansson.
Åsa Hansson är frågande till att kommunen inte går vidare med att granska den tid som Bengt-Olov Innala inte varit anställd vid Seskarö sågen men fortfarande fått ersättning i form av förlorad arbetsförtjänst.
- Ett graverande exempel på trolöshet mot huvudman nämligen att kräva ersättning för förlorad arbetsförtjänst för ett arbete som man inte har. Det är också under denna period som kommunchefen och kommunalrådet attesterat Innalas begärda ersättningar och därmed möjliggjort för honom att tillskansa sig dessa pengar. Att sedan kommunalrådet tillåts sitta med och fatta beslut kring detta i Kommunstyrelsen och Kommunstyrelsens arbetsutskott gör det än mer anmärkningsvärt. Här borde föreligga jäv, säger Åsa Hansson.
I KPMG och Hans Öystiläs granskning påtalar han att medarbetarna på kommunen borde känt till att sågen gått i konkurs.
- Kommunchefen och kommunalrådet har båda attesterat underlagen för förlorad arbetsförtjänst utan att göra det som åligger en attestant, nämligen att säkerställa att samtliga uppgifter är korrekta innan utbetalning. En jurist vid finansdepartementet har bekräftat att ansvaret för säkerställandet av uppgifterna åligger attestanten oavsett gången i den interna hanteringen.
Åsa Hansson tillbakavisar svaret som Gunnel Simu lämnat till NSD, att hon enbart attesterat fakturor när Bengt-Olov Innala trätt in i hennes ställe.
- Det förefaller ytterst märkligt. I så fall skulle hon varit frånvarande från och med junimånad 2013 då hon övertog attesteringen från Nadja Lukin till och med slutet av november 2013. Bortsett från ett underlag där jag inte hittar signatur, säger Åsa Hansson.
Åsa Hansson vill se ärlighet i politiken i Haparanda.
- Det är ett mycket osmakligt politiskt spel som innefattar fler partier än Socialdemokraterna och som står långt ifrån den demokrati och öppenhet som Haparanda kommun säger sig stå för. Under mitt grävande blev jag via ombud uppmanad att sluta gräva i politikernas arvoden och ersättningar. Envis som jag är så grävde jag istället djupare.
Nu är hon väldigt frågande till att politikerna inte väljer att gå vidare med utredningen.
- Kan det vara så att fler politiker har egna hästar i diket? Kan det vara så att genom att besluta om att bortse från perioden då Gunnel och Nadja attesterade löneutbetalningarna så befriar man dem från att behöva ta sitt ansvar, som i min mening bland annat innebär att de borde ställa sina platser till förfogande. Oavsett motiv så snuvas vi skattebetalare i och med detta på pengar som Innala borde betala tillbaka till vår skrala kommunkassa, säger Åsa Hansson.
Gunnel Simu oroas inte av polisanmälan.
– Det här är simpel moderatpolitik på lägsta nivå. Vill de polisanmäla så får de göra det. Det är inte första gången, säger hon.
Simu påpekar att största delen som undersökts är attesterat av andra än hon, samt att hon känner sig säker på sina egna handlingar.
– Jag har inte handlat fel i den frågan och enligt revisorerna har det jag gjort varit helt okej, säger hon.
NSD har utan framgång försökt nå Nadja Lukin för en kommentar.