Oklart om nya dioxintester

Yrkesfiskare efterfrågar nya undersökningar om laxens dioxinhalter.
– En bra idé, säger Henrik Larsson, vid länsstyrelsens miljöanalysenhet.

HAPARANDA2013-06-09 10:23

I går berättade NSD att yrkesfiskare i Haparanda skärgård efterlyser dioxintester på lax. Detta för att säkerställa aktuella halter och därmed uppdatera riskerna med att äta lax.

Nya tester

Henrik Larsson säger att idén är god.

– Det är en bra idé som vi inte har funderat på. Laxen flyttar långt och undersökningar av lax speglar i stort situationen i hela Östersjön. Vi tittar med på regionala fiskar, säger Henrik Larsson.

Just nu analyseras de havsabborrar som fångats in och som kompletterar den undersökning som länsstyrelsen gjort på fisk från sjöar, där kvicksilverhalten visade sig vara förhöjd i flera sjöar och i så väl abborre och gädda, vilket NSD tidigare har berättat om.

Oklart om undersökningar

I abborrarna undersöks nu flera miljögifter som metaller och dioxiner.

– Laxen är en fetare fisk än abborre och dioxiner lagras i fettvävnaderna. Om det finns förhöjda halter dioxin i abborrarna borde det vara det i laxen också, men det går inte att göra en direkt jämförelse mellan abborre och lax. Abborren lever sitt liv här och visar lokala förhållanden.

Henrik Larsson säger att det pågår flera nationella projekt och att någon av dessa kan vara inriktad på nya undersökningar av dioxiner i lax.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om