Det var den 30 augusti 1974 som Uno Anundi arbetade med att pumpa luft i ett traktordäck. Som arbetarna alltid gjorde satt han på däcket medan han fyllde det med luft. Plötsligt exploderade däcket, trycket slungade upp däcket och Uno Anundi sex meter upp i luften, där Uno Anundi slog huvudet i en järnbalk.
Medvetslös fördes han till sjukhus där det konstaterades "brott på skallbenet, bröstkorgen, vänster överarm och skulderblad samt höger fotled" samt "blödning och svullnad på hjärnan", vilket står beskrivet i läkarjournalen. Uno Anundi placerades i respirator men hans liv gick inte att rädda. Den 9 september somnade han in, 54 år gammal, och överläkaren skriver "skadorna orsakat hans död".
– Han vaknade aldrig upp, berättar sonen Birger Anundi.
En arbetskamrat berättar i polisförhör om en "kraftig knall" och att han såg däcket och Uno Anundi i luften.
Efter olyckan undersöktes däcket. Utredningen visade att fälgen var sliten och ståltrådskabeln hade brustit. Olyckan hade förmodligen orsakats av att däcket krängt av fälgen och exploderat, vilket konstaterades vid utredningen.
Då fanns det inga säkerhetsföreskrifter för det arbete som Uno Anundi utförde.
Men den sista oktober, två månader efter olyckan, presenterade Yrkesinspektionen "Anvisningar för förebyggande av olycksfall i samband med pumpning av däck" och konstaterade vidare att "åtgärden har aktualiserats av ett olycksfall med dödlig utgång". I anvisningen framgår att framledes ska stora däck till bussar, lastbilar, traktorer och dumprar placeras bakom starkt galler som hindrar fälg, däck eller slang att slungas iväg. Anvisningarna började gälla omedelbart.
– På min arbetsplats ruckades det aldrig med de nya reglerna. Vi satte däcken i buren, fäste slangen och gick bort tio meter, det tar någon minut extra i arbetstid, säger Birger Anundi som en tid arbetade inom samma bransch som sin far.
Den 4 februari 1975 lades förundersökningen rörande arbetsplatsolyckan ned, inget brott kunde styrkas.
– Hade jag haft lika mycket i huvudet då som nu hade jag gått vidare. Det är lite man vet när man åker till jobbet på morgonen, säger Birger Anundi.
Nu har olyckan börjat glömmas bort och säkerhetsföreskrifterna hålls det inte längre lika hårt på.
– Säkerheten är otroligt viktig men när jag nu senast köpte däck till traktorn pumpades däcken inte i stålburen, jag såg inte ens någon bur. Det gör mig orolig.
Birger Anundi vill påminna arbetsgivare och arbetstagare att satsa på säkerheten.
– Allting ska gå så fort och allt ska kosta så lite som möjligt. Vid jäkt är det lätt att glömma och då är olyckan lätt där, det gäller att vara försiktig, säger Birger Anundi.