Det ekonomiska resultatet för år 2014 slutar på plus 9,75 miljoner kronor efter justeringar 16,9 miljoner kronor. Det gör att Haparanda når målet för god ekonomisk hushållning med 2,3 procent av skatter och statsbidrag.
– Jag säger som en sann Tornedaling: En solig dag gör inte en sommar, vi har stora anläggningslån, stor pensionsskuld och har behov av investeringar, säger Hans Kenttä.
Balanskravet uppfylls men soliditeten (kommunens förmögenhet) är låg.
– Vi behöver stärka vår ställning ytterligare.
Revisor Bo Kronborg har en rad råd till kommunen bland annat om att se över förmögenheten.
– Staden har en svag, negativ soliditet om man beaktar hela pensionsförpliktelsen. Haparanda behöver överskott ett antal år framöver, säger Bo Kronborg.
Hans Kenttä säger att rätt prioriteringar är viktiga och att socialens minus på drygt 3,3 miljoner kronor är bekymmersamt och behöver åtgärdas framöver. Han är liksom kommunalråd Peter Waara också fundersam över driftskostnaderna inom tekniska förvaltningen, främst inom vatten- och avlopp där åren framöver kräver omfattande renoveringar.
– Vi måste göra någonting åt brandkårsutryckningarna inom tekniska, säger Hans Kenttä.
Peter Waaras uppgifter är att en kilometer va-ledning kostar en miljon kronor att byta ut och han konstaterar att många gator är i akut behov av åtgärder.
– Vi har mil av ledningar i Haparanda, säger Peter Waara.
Bo Kronborg tipsar också om att upprätta ett anläggningsregister, detta för att få kontroll och överblick över kostnader.
Lars-Erik Wikberg (Kd) konstaterar att det finns många parametrar som påverkar ekonomin.
– Det är oklart hur stora investeringar vi har för infrastrukturen framöver. Innan vi vet, kan vi egentligen inte säga någonting om kommunens ekonomi, slår han fast.
I årsredovisningen går det också att utläsa att Haparanda kommun uppfyller målet att amortera på sina lån med hälften av intäkter från fastighetsförsäljningar. Haparanda har amorterat 38 miljoner kronor av de 48 miljoner som Mikael Fahlanders bolag betalat för marken på gränsen.