Outinens potatis världsklass

Outinens potatis i Haparanda har erhållit en av världens största kvalitetsstandarder, BRC global standard för livsmedelssäkerhet.
Samtidigt planerar företaget att expandera.
- Därför har vi ännu inte asfalterat, säger verksamhetsansvarige Kalle Outinen.

Potatis. Arkivbild.

Potatis. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

HAPARANDA2011-11-05 10:14

Under fredagen var det stor samling på Outinens potatis som erhöll det prestigefyllda certifikatet BRC nivå A. Därmed tillhör Outinens en exklusiv skara livsmedelsproducenter, som uppfyller stenhårda krav på hela produktionsprocessen, allt från ledningens arbete till färdig produkt.

- Det är en uppfostran hela vägen. Från hur man gör vid toalettbesöket till att man ska se till att träffa papperskorgen med papper. Visst har det gnällts lite över att vi tjatat ibland, men det har gett resultat. Samtidigt har vi sett att produktionssvinnet minskat från fem, sex procent till cirka 1,5 procent och det syns på sista raden i räkenskaperna, säger Kalle Outinen.

Lugnet på plats

På plats för att dela ut BRC certifikatet var Patrick Gustavsson, vd och chefsrevisor för PraSanitas som har reviderat anläggningen på Outinens.

- Vi är oberoende och gör en noggrann översyn av hela verksamheten. Det är 500 "skall-krav" som ska uppfyllas, vilka vi skriver ner. Ingen uppfyller alla på en gång, men har företaget underkänt i fler än 30 så blir de inte godkända. Resan är dock inte klar, de får en månad på sig att rätta till felen om det inte är någon allvarlig brist, säger Patrick Gustavsson.

Certifikatet gäller under ett år.

- Vad jag vet så är det bara Polarbröd förutom vi som har BRC-certifikatet i Norrbotten, säger Kalle Outinen.

Generaldirektören för Tillväxtverket, Kristina Lugnet, var också på plats.

- Det är glädjande vara här. Jag var ju kommunchef i Haparanda när företaget flyttade hit, säger Lugnet.

Expansion

I samband med presskonferensen avslöjade Kalle Outinen att det finns stora expansionsplaner.

- I de planerna ingår lite högre förädlingsgrad i produkterna. Vi kommer närmare och närmare komponentmatlagning.

Inom närmaste åren räknar Kalle Outinen med att förverkliga utbyggnadsplanerna.

- Det är därför vi inte har asfalterat här ute, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om