Smärtgränsen är nådd och passerad för verksamheten på hälsocentralen i Haparanda.
– Det går inte att garantera patientsäkerheten längre. Vi kommer inte att kunna ta emot alla patienter, skriver verksamhetschef Mervi Rundgren och läkare Göran Dahlström i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i Umeå.
Efter många års läkarbrist, ständiga sparkrav och neddragningar (obs-platser och barn- och ungdomspsykiatrin exempelvis) är gränsen nådd.
– Vi måste förmå alla att öppna ögonen för situationen och vi måste göra någonting nu, säger Mervi Rundgren.
Tidigare fanns åtta speciellistläkare på mottagningen. De senaste åren har det funnits 2,8 läkare i tjänst och svårigheterna att rekrytera har varit stora, trots rekryteringsförsök i både Sverige och Finland.
– Det är ingen som vill arbeta i en verksamhet som befinner sig i kaos. Vi måste få lugn och ordning.
Nu är förhoppningen att de ekonomiska hårda tyglarna ska lätta.
– Det är förutsättningen för att vi ska komma i balans. Nu ser det ljusare ut, vi får två ST-läkare och deras intention är att stanna i Haparanda när de är färdigutbildade, vi får en AT-läkare i slutet av året och vi förhandlar med två läkare om vardera tjänst på 50 procent. Vi rekryterar också fyra stafettläkare för ett år, det är inte optimalt och det är jättedyrt, flera miljoner per år, men vi måste få kontinuitet på hälsocentralen, säger Mervi Rundgren.
Mervi Rundgren konstaterar att Haparanda befinner sig i en speciell situation, inte räknat i innevånare, men i ohälsotal.
– Vi toppar flertalet negativa listor gällande folkhälsofrågor som kvinnomisshandel, alkoholmissbruk, arbetslöshet, andelen ungdomar som röker eller använder droger. Vi har också en stor inflyttning av sjuka personer. Vi behöver en högre bemanning.
Det visar sig också att det finns en anhopning av svårt sjuka personer.
– Vi anser att det inte är en slump att dessa patienter börjar att dyka upp nu, utan det är starkt kopplat till läkarbristen som har funnits i ett antal år, skriver duon i anmälan.
Även Läkarförbundets huvudskyddsombud, Robert Svartholm, har reagerat och lämnat in en begäran om åtgärder vid hälsocentralen och nu har IVO gjort en inspektion vid hälsocentralen och det planeras också ett möte mellan landstingsledningen och politiker i slutet av januari. Efter år av kamp har verksamheten känslan av att makthavarna börjar förstå situationen.
– Vi är otroligt glada att ögonen har öppnats och att vi nu arbetar åt rätt håll, det känns jättepositivt, nu har vi framtidstro, säger Mervi Rundgren.