Utvecklingen har gått snabbt de senaste tio åren på Pesulas lantgård. När många bönder väljer att lägga ner inte minst då mjölkpriset sjunker väljer istället Per Pesula att storsatsa. Ekologiskt, lösdrift, robotmjölkning och det senaste tillverkningen av rybsolja är bara några av gårdens satsningar.
– Det gäller att utvecklas och jag tycker att det är roligt att hitta på nya saker, säger Per Pesula.
Den senaste tiden har arbetet med att förvandla en gammal bastu till gårdsbutik varit intensivt.
Gårdsbutiken får namnet "Elmers hus", detta som ett minne från andra världskriget då soldaterna bodde i alla hus längst Torneälven.
– Allt som gick att sova i användes av militären.
Bastun kallades av militärerna för "Elmers hus", detta då det sägs att de hade en spindel i en låda som husdjur i bastun.
I butiken kommer den egenproducerade rybsoljan att säljas, men också en rad lokalt tillverkade hantverk och lokala råvaror.
– Det blir ett lokalt samarbete, vi hjälper varandra. I Östra delen av länet har vi möjlighet att tillsammans erbjuda turister mat- och hantverksresor så kan vi berätta om vår historia och om våra verksamheter, det vore roligt att komma igång med det.
Rybs är relativt okänt i Sverige, men desto mer känt i Finland.
– Rybsen är rapsens småkusin men rybsen har kortare växttid och hinner blir klar här i Tornedalen. Det har fungerat bra under de två åren som jag har odlat här. Det är en olja med lite smak, jag brukar säga att det smakar sommar. Grossisten anser att den är lik olivoljan, men rybsoljan tål värme bättre, det går att göra allting med den.
I våras fick Per Pesula ett stipendium på 50 000 kronor av Allanova, som Allan Lehto och Birgitta Lehto står bakom. Ett ovärderligt stöd säger Per Pesula.
– Det gjorde det möjligt att snabbare komma igång ordentligt. Jag köpte en livsmedelsgodkänd container och där tillverkas nu rybsoljan. Stipendiet känns verkligen som en kick framåt för att driva annorlunda idéer. Livet är ju sådant att det kräver stimulans.
När NSD är på besök arbetar Leif Liikamaa i containern med att tappa upp rybsoljan på flaskorna med den Tornedalska etiketten som designats av Per Pesulas fru Åsa Pesula.
– Det här är verkligen ett hantverk, säger Leif Liikamaa.
Hur ska du hinna stå i butik?
– Det löser sig, folk får väl ropa in i ladugården så kommer jag eller någon annan på gården, eller så får vi ordna en signal, det löser sig efter vägen, säger Per Pesula.
Se fler bilder på nsd.se