Plus i börsen god ekonomi

Haparanda kan stoltsera med bättre ekonomi än på flera år. Delårsbokslutet pekar på ett resultat på plus 23,5 miljoner kronor.

BÄTTRE EKONOMI. Ekonomichef Hans Kenttä föredrog delårsbokslutet vid måndagens kommunfullmäktigemöte i Haparanda.

BÄTTRE EKONOMI. Ekonomichef Hans Kenttä föredrog delårsbokslutet vid måndagens kommunfullmäktigemöte i Haparanda.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2015-09-21 17:23

Ekonomichef Hans Kenttä konstaterar att Haparandas ekonomi ser ljusare ut än på länge, även i ett riksperspektiv. Delårsrapporten pekar på ett årsresultat på plus 23,5 miljoner kronor.

– Med resultatet kan vi bygga framtid, göra Haparanda attraktivare. Men solen skiner på gropiga vägar och tittar vi på lång tid har vi utmaningar. Skattekraften är låg i Haparanda och det gör oss känsliga för förändringar i skatteutjämningssystemet. Skattekraften ökar mer i övriga landet än i Haparanda.

Han säger att för god ekonomi, krävs anpassning och framförhållning.

– Det kommer behov av lokalanpassningar och vi har en demografiskförändring då fler blir äldre, sammantaget har vi inte råd med budgetavvikelser, vi måste bygga in för oförutsedda utgifter.

Så här långt går barn- och ungdomsnämnden 1,2 miljoner kronor plus och socialnämnden minus med drygt 4 miljoner.

– För socialnämnden är det institutionsvård för unga vuxna som tillkommit. Men sammantaget har vi ett väldigt bra resultat och det behöver vi, säger Hans Kenttä.

Kommunalråd Peter Waara (S) bekräftar Hans Kenttäs tanke om att spara för framtida behov.

– Det är jätteviktigt att tänka långsiktigt.

Sven Tornberg (C) vill att Haparanda gör bättre kalkyler och nämner som exempel demensboendet som redan blir 900 000 kronor dyrare än beräknat och Gamla stan-projektet som inte var budgeterat alls.

Anders Karlsson (M) vill få en redogörelse vad kommunen gör åt långtidssjukskrivningarna.

– En tredjedel av sjukfrånvaron är långtidssjukfrånvaro, vilka åtgärder genomförs?

Moderaternas Anders Rönnqvist har i flera år kritiserat den ekonomiska hanteringen av skattemedel. Nu ger han beröm med viss reservation.

– Jämför vi med tidigare år är delårsresultatet väldigt bra. Men jag tycker inte att resultatet är tillfredsställande, det är 1,8 miljoner kronor sämre än budgeterat, säger Anders Rönnqvist.

Han konstaterar att utan extra ordinära intäkter på 10,5 miljoner kronor från AFA och från värmeverket hade resultatet blivit sämre.

– Då hade det blivit ett 8,5 miljoner kronor sämre resultat. Vi måste också reservera 18, 19 miljoner kronor varje år till hyror för Barents center framöver, pengar vi kunnat använda till andra välbehövliga investeringar. Egentligen ska herr Fahlander ha ett tack för att han inte realiserar Barents center, vi kan använda pengarna till annat, säger Anders Rönnqvist.

Peter Waara vill se utveckling av Haparanda.

– Att Barents center försenas får inte bli en våt filt över all utveckling i Haparanda.

Beslut i korthet:

8 procent av Haparandaborna har en tre år eller längre eftergymnasial utbildning, att jämföra med 24 procent för riket och 55 procent för Danderyd.

Haparanda betalar i år 230 000 kronor till Högskoleförbundet Östra Norrbotten (HÖN).

Den 23 oktober hålls en dag för att stimulera till utbildning.

En sikhåvarstaty upprättas vid Kukkolaforsen, genomskinligt glas och en håvare i svart.

KÄLLA: Kommunfullmäktige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om