"Rädda för att bli överfallna och misshandlade"

Var tredje invånare i Haparanda känner sig inte trygg när de går ut ensamma på kvällen. "Det är svårt att sätta fingret på vad det beror på", säger säkerhetssamordnaren Andreas Pääjärvi.

Karin Hietala och Andreas Pääjärvi

Karin Hietala och Andreas Pääjärvi

Foto: Herman Öberg

haparanda2017-11-08 06:00

Siffrorna kommer från kommunens egen invånarenkät. Ungefär tio procent av befolkningen har svarat på frågor om hur det är att bo i Haparanda. En av frågorna är ett påstående där man får välja om man håller med eller inte. "Jag känner mig trygg även när jag går ut ensam på kvällen". En tredjedel av befolkningen uppger att de är mer eller mindre rädda när de går ut själva.

– Känslan av otrygghet är oerhört individuell. Det kan ju vara allt från dålig belysning till vad man läser på Facebook eller i tidningarna eller vad man ser på TV, säger kommunens säkerhetssamordnare Andreas Pääjärvi.

– Det är svårt att säga vad som är orsaken bakom det och det behöver vi kanske jobba mer med. Eller om det nu är 30 procent av befolkningen som känner sig otrygg måste vi ju jobba mer med det.

Att folk är rädda behöver inte betyda att det de är rädda för sker i en större utsträckning just på den platsen. Till exempel villainbrott. Över en tredjedel av de som svarade på enkäten är oroade för att bli utsatta för inbrott. Det har inte varit ett enda anmält inbrott i Haparanda under 2017.

Men våldsbrott är något som har varit överrepresenterat i Haparanda historiskt sett.

2016 var Haparanda den kommun i Norrbotten som hade flest anmälda våldsbrott per 1 000 invånare, efter Boden som toppade den listan.

Så många som är rädda för att gå ut själv på kvällen, lika många är rädda för att bli överfallna eller misshandlade.

– Det är mestadels kvinnor som är rädda för att bli överfallna och misshandlade på kvällen, förklarar kommunens planeringsstrateg Karin Hietala, som har jobbat med enkäten.

Hur får man folk tryggare? Från kommunens del har man samverkansavtal och medborgarlöfte med polisen. Sen jobbar man med trygghetsvandingen kontinueligt, där man ser hur man kan göra vissa områden säkrare, till exempel genom bättre belysning.

– Det vi kan göra är att försöka bygga bort lite av bekymret, säger Andreas Pääjärvi.

– Jag kan själv vara otrygg med att polisen har dåligt med resurser. Det är inte alls säkert att jag får någon hjälp om det händer något. Men det kan finnas en miljon skäl till att vara otrygg och vi behöver kanske gå ut med en ny enkät för att få reda på mer.

Norrbottningar trygga

Norrbottningars otrygghet har ökat under det senaste året. Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning 2016 visar att 13 procent av norrbottningarna är mycket eller ganska otrygga vid utevistelse under sen kväll. 2015 var 8 procent otrygga.

Norrbotten har ändå bland landets tryggaste befolkning i det avseendet. Norrbotten och Västerbotten har minst oro för överfall eller misshandel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om