Sedan år 1996 har Peter Waara varit ledare i olika sammanhang, framförallt inom universitets- och forskningsvärlden. Sedan han kom till Haparanda har han också varit ordförande för Haparanda teaterförening, ett uppdrag han nu lämnar. Nu är han Haparanda kommuns tämligen okände och nya kommunalråd.
– Det känns bra. Jag har lärt mig några saker under mina år som ledare. Ett: lyssna och låt folk diskutera och att själv vara alert och återkoppla det som sägs som sammanfattningar. Två: Alla måste vara fullt medvetna om vad vi fattar beslut om. Det finns klokhet i de flesta människor och det ska vi ta tillvara, oavsett vilken partibeteckning personen har. Haparanda är alldeles för litet för att gynnas av att slänga ut barnet med badvattnet, säger Peter Waara.
Vid årsskiftet blev han Haparandas kommunalråd, men redan innan har Peter Waara bäddat för den kommande mandatperioden. Han liksom de flesta politiker i kommunen säger att arbetsmarknaden, utbildning, landsbygden och gator, vatten och avlopp är prioriterade frågor. Vad som skiljer ut honom är att han redan före han blev kommunalråd inledde åtgärder. Peter Waara inrättar ett arbetsmarknadsråd, med representanter från politiken, myndigheter och näringsliv.
– Haparanda har hög arbetslöshet och det finns också en dold arbetslöshet, här måste alla kloka skallar ta nappa tag.
Han konstaterar att frågan inte löses i ett trollslag utan att långsiktighet är vad som gäller, samma med utbildningarna.
– Det finns stora skillnader i resultat mellan skolorna i Haparanda, det måste vi arbeta intensivt med och åtgärda, men det kan ta lite tid. Det känns bra att Bengt Westman (red.anm: tidigare kommunalråd i Haparanda) blir ordförande för Barn- och utbildningsnämnden han är en klok man och han var också med och satte igång Språkskolan.
Språkskolan är den skola i Haparanda som uppvisar bäst resultat år efter år.
– Jag är ju en byfräsare egentligen och är uppvuxen i Mattila, där jag nu bor med min familj. Jag vurmar för landsbygdens överlevnad, med jord, skogs och fiskenäring.
I höstas har Peter Waara tagit kontakt med Lantbrukarnas riksförbund (LRF) för att diskutera kommunens upphandlingar vad gäller matleveranser till skola, vård och omsorg. Han vill se närproducerat i större utsträckning i kommunens mat.
– Lagen om offentlig upphandling måste följas men jag vill se bättre konkurrensförutsättningar för lokala företag i de kommunala upphandlingarna. Det kan skita sig, men jag jobbar för det.
Nu jobbar också advokat Ulf Olofsson och kommunjurist Nadja Lukin med att hitta lokala lösningar.
– Det finns väldigt mycket att göra i Haparanda och det här blir mycket spännande, säger Peter Waara.
Peter Waara har nu lett det första politiska mötet, Kommunstyrelsen och så väl oppositionspolitiker som de i det egna leder är idel lovord.
– Det känns jättebra, en helt annan stämning än tidigare. Det här ser ut att bli bra, säger Anders Karlsson (M).
Peter Waara säger i sin tur att han är glad över kompetensen hos både politiker och medarbetare.
– Min roll är att leda, inte ha handen i syltburken. Det finns 800 medarbetare som kan detaljfrågor bättre än jag, jag ska samla upp goda idéer, lyfta kompetenser och förmedla visioner.
Vad gäller gator och avlopp så har frågan diskuterats länge och så väl i lokala revyn som på debattsidor diskuteras "potthålen". Nu säger Peter Waara att arbetet med upprustningen ska inledas.
– Verksamheten får de pengar som de behöver, men de har inte de personella resurser som krävs för att göra av med dem. Nu rekryteras två till personer och med klokhet ska resurserna fördelas och Haparandaborna ska snart märka skillnad, säger Peter Waara.
Peter Waara är bekymrad över att det är så många negativa röster som hörs i samhället, att valdeltagandet är lågt och att allmänheten inte uppfattar det som att politikerna lyssnar.
– Man får aldrig en andra chans att ge ett första intryck. Ansvaret faller på den politiska ledningen, vi måste lyssna. Det går inte alltid att få gehör för det man vill, men man kan alltid få en motivering till varför. Det är hur saker sägs som är det viktiga. Det finns många goda krafter som arbetar framåtsyftande i Haparanda och dem ska vi lyfta fram.
Vad gäller asylboendet på Cape east konstaterar han att kommunen inte har någonting att säga till om i saken. Att det är en sak mellan Migrationsverket, Bert Karlsson och Roger Akelius.
– Vi får gilla läget, det vi kan göra är att informera, informera och informera. Den 28 januari har vi informationsmöte för allmänheten.
Det finns stor oro...
– Rädsla uppstår ofta när vi saknar information.
Det finns också många krafter som glädjs åt asylboendet...
– Känslan är att nu jävlar gör vi det bästa av detta. FN-föreningen, Rädda barnen och föreningslivet är mycket engagerade, det är jättebra, säger Peter Waara.