Reaktorn i Simo kan bli världens största

Världens största kärnkraftverk planeras i Simo.En reaktor som utvinner 1800 megawatt står på önskelistan.– Visst innebär det risker, säger Per Bystedt, kärnsäkerhetsexpert vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

OL3 kärnkraftverk, reaktor 3, byggs i Finland.

OL3 kärnkraftverk, reaktor 3, byggs i Finland.

Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPI

HAPARANDA2011-04-05 05:45

Det är enorma krafter som planeras vid Simo eller Pyhäjärvi. Huvudförslaget är en kärnreaktor på 1800 megawatt.
– Världens största. Det kan finnas lika stora på ritbordet någonstans, men ingen som vi vet om, säger Per Bystedt, utredare och kärnsäkerhetsexpert vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Säkrare i dag

Den största reaktorn i Sverige finns i  Forsmark och genererar 1170 megawatt. Den är också större än det som Finland planerar att bygga i Olkiluoto på 1600 megawatt.
– 1800 megawatt är väldigt stort.
Vid Svenska kärnkraftverk har de senaste tio åren konstaterats 3 129 allvarliga säkerhetsbrister. Antalet förelägganden från Strålsäkerhetsinspektionen är omkring 20 per år de senaste åren.
– En del är triviala medan andra är spännande för säkerhetsanalys. Men det är långt från Sverige till Finland, säkerhetsläget går inte att jämföra. De som byggs nu är säkrare än de som byggdes på 1970-talet och i Japan.

Hur säkra?

– Helt säker kärnkraft är den eviga frågan. Acceptabelt säkert och utan betydande risker får vara ledordet. Kärnkraft betyder risker, det är därför som vi har en speciell lagstiftning och tillsynsmyndighet. Samtidigt ser vi i Japan att det inte räckte till. Analyser görs ständigt och det tänks på allting, men visst innebär det risker, men det gör flygtrafiken också.

Större fiskar

De befarade miljökonsekvenserna från kylvattnet är, enligt Per Bystedt, knappast nämnvärda.
– Det innehåller små mängder radioaktivitet och det varma vattnet ger en uppvärmning i skärgården. Lokalt kan det ge en viss förändring med exempelvis större fiskar och nya arter. Men det är inget farligt egentligen.
Per Bystedt säger att en värld helt fri från radioaktivitet är svår att uppnå.  I Norrbotten finns exempelvis radioaktivitet från olyckan i Tjernobyl och bombsprängningar i Ryssland.
– Det finns radioaktivitet som försvinner efter en månad annat som har en halveringstid på 30 år och påverkar flera generationer.
Radioaktivitet ger en ökad risk för cancer.

Ny erfarenhet

Han säger att konsekvenserna för de 10 000-tals som utsatts för katastrofen i Japan och när de kan flytta hem igen långt ifrån är klarlagda.
– Så mycket strålning som nu kommer ut i vattnet i Japan har aldrig förut inträffat. Vi kommer att få mycket ny erfarenhet, säger Per Bystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om