Den 13 november 1994 genomfördes folkomröstning om EU-medlemskap i Sverige. 52,3 procent röstade för ett medlemskap, 46,8 procent röstade emot och 0,9 procent röstade blankt. 83,3 procent av de 6,5 miljoner röstberättigade deltog i folkomröstningen.
Tulltjänstemännen Göran Kandelin och Hans-Lennart Åberg från Haparanda kommer ihåg valdagen med blandade känslor. Båda var kusligt medvetna om att ett ja till EU skulle innebära att Tullverkets organisation skulle slaktas brutalt. Varken Göran Kandelin eller Hans-Lennart Åberg vill idag säga hur det röstade i EU-valet men båda minna valvakan väl, framför allt konsekvensen av resultatet.
– Cirka 100 personer fick gå från sina jobb, bland annat jag själv, säger Göran Kandelin.
– Jag fick stanna eftersom jag redan då hade flera år i tjänst samt en arbetsuppgift som blev kvar efter EU inträdet, säger Hans-Lennart Åberg.
Lagen om anställningsskydd rådde vilket betydde att det var de yngre som gick gå. Göran Kandelin var som sagt en av dem.
– Jag hoppade på en utbildning men innan den var klar ringde telefonen och jag var tillbaka på tullen, säger Göran Kandelin som idag arbetar som tullåklagare och förundersökningsledare.
Före EU-valet fanns det tullstationer i Haparanda, Pello, Övertorneå, Kaunisjoensuu, Muodoslompolo, Karesuando och Kiruna. På varje station arbetade då cirka 13 till 15 personer. Stationen i Haparanda bemannades med cirka 70 personer. Idag finns det sju tullare i Norrbotten som arbetar i operativ tjänst med placering i Haparanda. Norrbottens tulltjänstemän har ett arbetsfält som sträcker sig från Karesuando i norr till Gävle i söder. Huvudkontoret ligger i Umeå.
Både Göran Kandelin och Hans-Lennart Åberg säger att deras arbete har genomgått stora förändringar.
Tidigare gick arbetet mest ut på att tipsa polisen vid misstanke om brott, nu arbetar tulltjänstemännen mer operativt, Haparanda har idag till och med en egen underrättelsefunktion. De senaste åren har allt mer tid ägnats åt kriminalverksamhet, med inriktning på gränsöverskridande narkotikahandel.
Göran Kandelin, som titulerar sig förundersökningsledare och tullåklagare för Norrlandsfunktionen, säger att han ser en kraftig ökning när det gäller nätdroger.
– Jag påstår att vi har mellan tio och 25 ärenden varje månad vad gäller internetdroger.
Det handlar om spice från Asien, tabletter från Indien som kommer via post men även amfetamin från bland annat Polen och Baltikum. Tullen i Haparanda har varit och är lyckosamma i sin narkotikabekämpning. Det finns flera exempel på när personer som är dömda till långa fängelsestraff efter tullens effektiva arbete.
Hans-Lennart Åberg säger att deras arbete inte bara handlar om att kväva narkotikahandeln utan även att omhänderta oskattad alkohol.
En person får själv införa tio liter starksprit, 90 liter vin och 110 liter öl.
– Om vi tar någon person som har handlat för mycket på internet och någon annan transportör transporterar alkoholen omhändertar vi alkoholen för skatteutredning. Därefter räknar vi ut skatten och när/om personen har betalat sin tullräkning lämnar vi ut alkoholen till köparen, säger Hans-Lennart Åberg.
Tullinspektörernas mål är att bekämpa och förebygga brott.
– Det gör vi nu och det gjorde vi även innan Sverige gick med i EU - fast på ett annat sätt, säger Hans-Lennart Åberg.