Haparanda skärgård är Sveriges enda nationalpark som ligger i ett kustområde. En juvel i kronan är ön Sandskär där länsstyrelsen under flera år har satsat på att öka tillgängligheten.
Sandskär har fått nya bryggor och hamnen har muddrats. Visst arbete har också skett på själva ön och tanken är att projektet ska färdigställas under 2017.
– Vi ska få nationalparken i bra skick. I och med att vi har muddrat och gjort bryggan har det blivit fler besökare där ute, säger Kjell Sundvall som är chef för fältenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Det handlar bland annat om att förbättra spångningen, placera ut bänkar och göra Sandskär tillgängligare för personer med rörelsehinder.
– Har du rullstol ska du kunna röra dig i hamnområdet, säger Kjell Sundvall.
Dessutom ska informationsskyltarna bytas ut. Ännu är det inte klart hur de nya ska se ut, vad det ska stå på dem eller var de ska sitta.
Men dagens skyltning anses vara omodern. Den nya ska uppfylla Naturvårdsverkets kriterier.
– Man tillgängliggör med ny information om vad som finns på ön och vad som kännetecknar den. Det kan bli ganska mycket information.
– Vi har haft information som är skriven på det sätt man skrev när nationalparken bildades. Nu skriver man på ett annat sätt.
För att satsningen ska bli verklighet krävs det att Naturvårdsverket skjuter till ytterligare medel utöver de pengar länsstyrelsen får för att förvalta nationalparkerna i Norrbotten. Kjell Sundvall tycker att det är viktigt att platserna underhålls.
– Vi har ett antal nationalparker och de är våra kronjuveler. Vi jobbar ganska intensivt med dem, men det har inte satsats så mycket på Haparanda-Sandskär. Nu jobbar vi på olika sätt för att öka tillgängligheten.
Nationalparken sköts av ett förvaltningsråd som består av bland andra länsstyrelsen, Haparanda stad och stugägare i området.
Kommunens planeringschef Göran Wigren håller med Kjell Sundvall om att upprustningen på Sandskär är angelägen.
– Nationalparken är ett smycke i Haparanda. Varenda grej som görs för att höja den tycker jag är jätterolig, säger Wigren.
Han upplever att de satsningar som redan har gjorts har gett resultat och att platsen lockar fler och fler besökare.
– När man pratar om nationalparker tänker folk oftast på dem som finns i fjällen. Jag tycker och känner att den här nationalparken håller på att skapa sig ett namn. Den visar hur fin natur och hur fin skärgård vi har.