Så ska Haparanda bli säkrare

Polisen lovar krafttag mot narkotika och en större polisiär närvaro. Och Haparanda stad ska göra kommunen säkrare genom att få bort otrygga områden.

Foto: Herman Öberg

Haparanda2017-02-14 08:31

Narkotika är ett växande problem i Haparanda, upplever Polisen. Därför anser man det vara extra viktigt att arbeta drogförebyggande och minska användandet genom att kartlägga, spana och ingripa.

Polisen utlovar dessutom att regelbundet utföra insatser som fotpatrullering eller besök på publika platser för att upprätthålla trygghet i samhället. Under måndagen skrev kommunalrådet Peter Waara (S) och lokalpolisområdeschefen Lars Öberg på medborgarlöftet för år 2017 som förkunnar samarbetet mellan kommunen och polisen.

Under måndagen hade kommunen även en trygghetsvandring för att sätta ungdomarnas trygghet i fokus.

– Det finns inget uttalat akut hot som gör att det är en otrygg stad, men vi vill göra det bättre än det är nu, säger Andreas Pääjärvi, säkerhetssamordnare på Haparanda stad.

Under träffen man hade under måndagen belyste man två problem: Speciella samlingspunkter och gatubelysning.

Språkskolan nämns som en samlingspunkt där ungdomar möts och ibland utför brott som skadegörelse. På sommaren är Haparanda strand en samlingspunkt.

– Även om det är minderåriga som samlas så är de kanske där och dricker alkohol och det leder ibland till skadegörelse eller annat, säger skoleleven Patrik Paldanius som ville ge poliser och tjänstemän en ungdoms synvinkel.

Under själva vandringen kollade man på samlingspunkter och på andra platser där man kan hitta åtgärder, som om det finns belysning i området.

Polisens löften 2017

Bedriva ett aktivt och kontinuerligt drogförebyggande arbete i den omfattning som är nödvändig för att bidra till att minska drognyttjandet i kommunen.

Polisen genomför regelbundna operativa insatser minst två gånger per halvår med särskild inriktning mot att förebygga droganvändande i kommunen.

Polisen genomför operativa insatser mot droger i trafiken.

Polisen genomför tillsammans med skola, hälsocentral och kommun (BRÅ-gruppen) minst två 2 aktivitetstillfällen som syftar till att stärka föräldrarnas kunskaper kring unga och narkotika.

Polisen finns tillgänglig på publika platser minst 1 tillfälle/vecka utöver den dagliga verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om