Det är på Isakgården, på Cafe´de Nord, vid järnvägen och ute på byn som dramatiken vid första världskrigets utbrott i Karungi utspelar sig. Karungi är den enda länken mellan öst och väst och hit kommer flyktingar, storheter, finfolk, smugglare och soldater. Järnvägen till Haparanda är inte byggd så i Karungi tar det stopp för resenärer och hästtransporter tar vid. Oändligt antal människor, gods och paket passerar den här tiden Karungi, som upplever en storhetstid på gott och ont.
– Plötsligt brann hela Europa, utbrister berättaren Rosmari Barmosse.
Karungi blev till en kåkstad, hotell, restauranger byggdes och Karungi hade också en egen bordell.
– Nöd och elände, nog hade kriget kommit till Karungi, säger berättaren Erika Medström.
Plötsligt bestämmer sig Kristina (Jessica Innala) för att börja jobba och det på Café de Nord, lättklädd är hon och arbetsgivaren har inte världens bästa rykte. Fadern Isak (Lars Suo) blir allt annat än glad.
– Skaffa dig en hederlig karl istället.
Men Kristina ihärdar och i sitt arbete kommer hon i kontakt med så väl flyktingar som smugglare.
Historien visar starka kvinnor, fattiga flyktingar, arbetssamma män och också kampen mellan lagens långa arm och smugglarverksamheten så högt upp som på diplomatnivå. En kamp som leder till handgemäng på Café de Nord. Herr Verbitzky rysk konsul (Roland Björkén) och tulltjänsteman Granberg (Kurt Westman) flyger ihop både med ord och knytnävar.
– Ta tillbaka dina anklagelser, jag är en hederlig man, vrålar Verbitzky.
Flyktingfrågan var då som nu debatterad. Kristina tillhör dem som vill hjälpa alla, Isak tillhör de som beskyller försvinnandet av höns i hönsgården på flyktingarna.
– Det är inte svårt att räkna ut hur det hänger ihop, säger Isak.
Nu närmar sig premiären för Karungiteaterns uppsättning. Permiären sker den 28 mars i Haparandas folkets hus. Nu finslipas detaljerna och eftersom teater är långt mer än att lära sig repliker är arbetet omfattande. När NSD är på plats utmanar regissiör Bo Astermo skådespelarna att tänka status, vilken status har just deras karaktär och hur visas statusen i rollen? Det blir många diskussioner och sedan ska diskussionen omsättas i praktiken.
– Tänk, jag får spela prinsessa, jag har aldrig fått spela prinsessa bara troll, säger Irene Huhta som innehar flera roller.
Teatergänget visar en del av historien som är minst lika spännande som de olika krigsslagen, de visar den vanliga människans situation i skuggan av kriget och ackompanjerat med Vigert Haapassaris bildspel från denna tid kan premiären inte bli annat än succé.