Skolköken har inspekterats

Mögliga tomater och oaptitliga äpplen och paprikor. Det fann miljöinspektörerna vid sin kontroll av Haparandas skolkök. Skolköken får dock överlag ett gott betyg.

GOTT BETYG IGEN. Vid alla mätningar som genomförs i Haparanda visar Språkskolan år ut och år in på goda resultat, så även vad gäller maten.

GOTT BETYG IGEN. Vid alla mätningar som genomförs i Haparanda visar Språkskolan år ut och år in på goda resultat, så även vad gäller maten.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2014-11-23 11:00

Skolköken och dess livsmedelshantering kontrolleras vanligtvis en gång per år i Haparanda.

– Överlag får skolköken ett gott betyg, säger miljöinspektör Andreas Nyberg.

Han säger att kontrollerna av skolköken är extra viktiga. De skolkök som tillreder rått kött har en högre riskklass än de som bara tillreder halvfabrikat, högre riskklass innebär fler inspektioner.

– Barn tillhör en känslig riskgrupp, de är känsligare än oss vuxna. Fler barn än vuxna är också allergiska för mjölkprotein så det är viktigt att hantera maten rätt.

Vid årets kontroll av Haparandas skolor anmärkte miljöinspektörerna på att två skolor tillagade ,samtidigt och på samma spis, mat avsett för barn med mjölkallergi och vanlig mat med mjölkprotein.

Det är också just vid hanteringen av mat för allergiker som misstagen oftast sker.

– Tillagningen av mat fri från allergen ska tillagas på en separat spis, säger Andreas Nyberg.

Vid en av skolorna hittades i ett förråd "gamla äpplen och paprikor som såg oaptitliga ut" och på en annan skola hittades "mögliga tomater som förvarades rumstemperatur, i sluten förpackning". På en skola konstaterades att nedkylningen av mat tar för lång tid. Miljöinspektörerna hittade också en frys som hade svårt att hålla temperaturen.

Språkskolan som är Haparandas flaggskepp vad gäller elevernas skolresultat och betyg är en av skolorna som också visar framfötterna vad gäller matlagningen och kommenteras i kontrollrapporten "verksamheten var i god ordning och det såg rent ut".

Här är listan över kontrollerade skolor:

Några av kommentarerna:

Centralköket Tornedalsskolan: Gamla äpplen och paprikor hittades.

Språkskolan: Har ett mottagningskök. God ordning och rent konstaterades.

Seskarö skola: Vattenskada föranledde en temporär lokal vid inspektionen. Bra rutiner för kontroll av temperatur i kyl och frysar.

Närsta förskola: Lagar all mat själva. God ordning, rent och hygieniskt.

Nikkala skola: Problem med en frys. God ordning, rent och hygieniskt.

Montessori Droppen: Allergikost tillagas på separat spis. God ordning.

Marielundsskolan: Rent och hygieniskt. Bra rutiner för kontroll av temperaturer kyl och frys.

Gränsskolan: Lite sliten lokal, mögliga tomater hittades, nedkylningen tar för lång tid, bra checklistor för temperaturkoll av kyl och frys. Rent och fräscht.

Grankullenskolan: Inga skriftliga rutiner för säker hantering av mat från allergen. Mat med mjölkprotein tillagades samtidigt och på samma spis som mat med mjölkprotein. Bra ordning och bra rutiner för temperaturmätning.

KÄLLA: Samhällsbyggnadskontoret, Haparanda kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om