Skolköken och dess livsmedelshantering kontrolleras vanligtvis en gång per år i Haparanda.
– Överlag får skolköken ett gott betyg, säger miljöinspektör Andreas Nyberg.
Han säger att kontrollerna av skolköken är extra viktiga. De skolkök som tillreder rått kött har en högre riskklass än de som bara tillreder halvfabrikat, högre riskklass innebär fler inspektioner.
– Barn tillhör en känslig riskgrupp, de är känsligare än oss vuxna. Fler barn än vuxna är också allergiska för mjölkprotein så det är viktigt att hantera maten rätt.
Vid årets kontroll av Haparandas skolor anmärkte miljöinspektörerna på att två skolor tillagade ,samtidigt och på samma spis, mat avsett för barn med mjölkallergi och vanlig mat med mjölkprotein.
Det är också just vid hanteringen av mat för allergiker som misstagen oftast sker.
– Tillagningen av mat fri från allergen ska tillagas på en separat spis, säger Andreas Nyberg.
Vid en av skolorna hittades i ett förråd "gamla äpplen och paprikor som såg oaptitliga ut" och på en annan skola hittades "mögliga tomater som förvarades rumstemperatur, i sluten förpackning". På en skola konstaterades att nedkylningen av mat tar för lång tid. Miljöinspektörerna hittade också en frys som hade svårt att hålla temperaturen.
Språkskolan som är Haparandas flaggskepp vad gäller elevernas skolresultat och betyg är en av skolorna som också visar framfötterna vad gäller matlagningen och kommenteras i kontrollrapporten "verksamheten var i god ordning och det såg rent ut".