Skriver medan resan fortsätter

Det går att komma tillbaka efter en svår sjukdom. Det är Tommy Eriksson ett levande bevis på och nu ger han ut sin andra bok "Gränslöst".

EN STÄNDIG RESA. Tommy Eriksson bestämde sig för att inte låta sjukdomen ta överhand, nu är han på väg tillbaka med stora kliv.

EN STÄNDIG RESA. Tommy Eriksson bestämde sig för att inte låta sjukdomen ta överhand, nu är han på väg tillbaka med stora kliv.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2014-06-03 21:33

Livet gick i full gas och projekten var många, ända tills år 2007 då Tommy Eriksson drabbades av en stroke eller som han själv uttrycker det ”hjärnan exploderade”. Hustrun hade länge påtalat att ”det är dags att ta det lite lugnt” men livet var så roligt så Tommy Eriksson lyssnade inte, inte före smällen.

Därefter är ingenting sig likt.

Allt förändrades

Läkarna sade att Tommy Eriksson inte skulle överleva, att stroken var för omfattande.

– Tommy var nedsövd och jag satt vid sängen, höll hans hand och pratade. Jag har hört att de kan hållas kvar vid livet då, så jag tänkte att jag släpper inte taget, säger Ann-Marie Eriksson.

När Tommy Eriksson slog upp sina ögon igen berättade han om konstiga drömmar, drömmar som visade sig vara de ämnen som hustrun pratat om under tiden som han sov.

– Stroken innebar att det var färdigt med det mesta. Allt kan förändras från en dag till nästa. Om det inte varit för min hustru hade jag inte levt i dag. Jag har svårt att acceptera stroken men jag kommer tillbaka, säger Tommy Eriksson.

Tidigare har han arbetat som journalist, diakon, tekniker, beteendevetare, musiker och statstjänsteman.

– Det var full fart och jag var inblandad nästan överallt.

Skrev diktsamling

Sjukgymnastik, hjälpmedel och hjälp är nu vardag och han skriver mycket och i diktsamlingen ”Sprucket kärl”, som inte är tryckt än, följs resan genom sjukdomen. Omslaget i form av en målning av ett sprucket kärl har han skapat själv.

Efter att sjukdomen slog till har han gett ut två böcker, den senaste är ”Gränslöst”. Att skriva böcker säger han att på sätt och vis har blivit substitutet för den värld han tidigare befann sig i och ett sätt att fortsätta påverka samhället.

– Jag hittar ett ämne och gräver ned mig i det.

I ”Gränslöst” tacklar han motståndet mot EU som initialt var stort i gränstrakten. När Sverige ändå gick med i EU kom nästa besvikelse för folket. Den fria rörligheten gällde inte allt, speciellt inte finndiesel.

Boken handlar om journalisten Elisabeth Forsberg som ger sig i kast med att granska gränsenområdet efter inträdet i EU. Läsaren kastas in i ett inferno av skottlossning, gränsproblematik, röd polto och kamp mellan tullare och gränsfolk. Men boken är också en skildring av det Tornedalska kynnet, naturen och en nära inblick i ett regelsystem som förbryllar.

Tommy Eriksson konstaterar att gränskriget om den billiga dieselinförseln från Finland fortfarande hanteras av domstolarna.

Mål att slänga rullstolen

Otaliga timmar har ägnats till research och det kommer fler böcker. I pipen finns en bok om infrastruktur och en skräckhistoria med start i Luppio, om världens farligaste rovdjur, människan.

På väggarna i hemmet hänger tavlor som Tommy Eriksson målat före och efter stroken. Det märks skillnad, om än det personliga uttrycket lyser starkt i båda livsperioderna.

Nu tar han ett steg i taget tillbaka till ett liv som han allra helst vill leva. Nästa mål är att ge ut nästa bok och att slänga rullstolen, två mål han nu är nära.

– Jag sätter aldrig punkt, säger Tommy Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om