Snart byggstart för jättesatsningen

I början av juni planeras första spadtaget att tas för Norrbottens största handelssatsning.År 2016 ska invigning av Barents center hållas.Då ska över 40 000 kvadratmeter handelsyta, ny gymnasieskola, multiarena, parkeringshus med över tusen parkeringar och ett 20 våningar högt hotell vara på plats.

KRAM. En kram eller omfamning är det tänkt att landmärket på 20 våningar i form av ett hotell ska kallas.

KRAM. En kram eller omfamning är det tänkt att landmärket på 20 våningar i form av ett hotell ska kallas.

Foto: Nordic choice

HAPARANDA2014-05-27 06:00

Så här långt har Mikael Fahlander satsat drygt 50 miljoner kronor inför byggandet av Barents center. Totalt beräknas projektet komma upp i en totalsumma på över en miljard kronor.

– Barents center är om jag får säga det själv enormt stort för Haparanda och det är många som inte förstår storheten i att "lilla" Haparanda får 350 arbetstillfällen. Det motsvarar 35 000 arbetstillfällen i Stockholm, säger Mikael Fahlander.

Mikael Fahlander är engagerad i drygt 40 företag, några förekommer periodvis för obetalda avgifter hos Kronofogdemyndigheten och Skattemyndigheten. Vid årsskiftet närmare sex miljoner kronor, i april var kraven nere i drygt 200 000 kronor. Skattemyndigheten utreder fortfarande om Mikael Fahlander olagligt har skickat 100 miljoner kronor till Luxemburg, klart är att han och en kollega inte betalat skatt i Sverige.

Det var Mikael Fahlander som kläckte idén om en gigantisk byggnation på gränsen och med visionen "Kristallen" kontaktade han kommunalrådet Gunnel Simu (S) i början av mandatperioden. För ett år sedan antog Haparanda kommun Avalanche capitals anbud om Barents center. Därmed fick Mikael Fahlander uppdraget att förverkliga sin idé, men detta först efter en ett år lång upphandling i form av konkurrenspräglad dialog och efter en final där motståndaren Peab fick se sig besegrad.

– Mikael Fahlander kom till oss, han har kontakt med hockeyn och vill stötta den. Han har sålt företag så han har kapital. Mikael Fahlander är ingen välgörare, han är affärsman och tittar på reella handelssiffror. Han ser potential i Haparanda och Torneå och är beredd att satsa här. I en radie av 2,5 mil finns 70 000 människor, säger Gunnel Simu.

Mikael Fahlander presenterade RCC Group som totalentreprenör. I totalentreprenörskontraktet framgår att uppdraget är att uppföra Den gränslösa staden "innehållande gymnasieskola, multiarena samt kommersiella lokaler".

Men kontraktet revs och nu pågår upphandlingen för en ny totalentreprenör.

– Vi har fem intressenter, från både Sverige och Finland. Det är ett intensivt arbete som pågår och för att beskriva det så bra som möjligt så går projektet väldigt bra, säger David Lehto, projektledare.

Någonting som också pågår för fullt är arbetet med hyresgäster till handelsdelen. Enligt David Lehto är 85 procent förbokat. Projektet har också anställd en centrumchef, stockholmaren och fastighetsmäklaren Malin Thörn, som headhuntades till uppdraget. Ett uppdrag som över hundra personer sökte.

– Jag marknadsför Barents center men även regionen i stort som en attraktiv handelsplats i Norden. Jag arbetar med hyresgäster och även för att stärka gamla stans ställning i Haparanda, säger Malin Thörn.

Totalt arbetar nu 65 personer i projektgruppen för Barents center. De flesta arbetar vid Iquitys huvudkontor i Stockholm, så även Malin Thörn.

Som planen är kommer handelsytan att säljas, hotellet ägas av Nordic choice hotell medan gymnasieskolan och multiarenan planeras att ägas av Avalanche capital och Mikael Fahlander.

I höstas utlovades presentation av en rad företag som visat sig villiga att etablera sig i Barents center. Det löftet gick om intet, enligt David Lehto, på grund av företagssekretess. Nu hoppas Malin Thörn kunna presentera några inom kort.

– Det blir en mix. Väldigt mycket mode men också gubbdagis som efterfrågats, säger Ove Niva, affärsutvecklare vid Iquity.

Granne med Barents center finns köpcentrat Rajalla där flera lokaler står tomma.

– Det finns underlag för ett till köpcentra, destinationen är mycket bredare än Haparanda.

Turerna kring Barents center har varit många, tveksamheter skönjs från allmänhet, politiker och revisorer. Oppositionen säger ja till Barents center men nej till 25 år långa betalningskrav på skattebetalarna. Gunnel Simus största utmaning som kommunalråd blev att försvara de 25-åriga hyresavtalen med Avalanche capital som hon undertecknade förra året.

– Vi förhandlade rätt in i kaklet och Mikael Fahlander var tydlig redan från början, utan kommunen inget Barents center. Jag har fått otroligt mycket kritik men också väldigt många ryggdunkar. Jag har hållit ut för att jag vet att det här är bra för Haparanda. Vi har tre miljoner turister här varje år, om vi får en procent av dem att stanna en natt innebär det 32 000 fler övernattningar och det innebär också fler arbetstillfällen, säger Gunnel Simu.

Hyran för skolan är 8,2 miljoner kronor per år och om verksamheten exempelvis behöver nyttja aula och grupprum oftare än avtalet säger, tillkommer extra kostnad. Hyran för multiarenan är 8,9 miljoner kronor per år.

Därmed är skatteutjämningen på 17 miljoner kronor som från i höstas årligen tillfaller Haparanda, tills regeringen beslutar om annat, intecknade till hyror.

– Det bedrövliga i kråksången är att S beslutat att de statliga bidragen som borde gå till kommunens kärnverksamheter, skola, vård och omsorg, istället går till Avalanche capital, säger Anders Rönnqvist (M).

Han har reserverat sig mot köpekontrakten med Mikael Fahlander om markområdet på gränsen. Han anser att krav på återställning av marken ska skrivas in, i fall bygget inte blir av. I kontraktets paragraf fyra står däremot att hela köpeskillingen ska betalas tillbaka om inte löftena om markanvändningen uppfylls inom angiven tid. Anders Rönnqvist har många funderingar: varför så många hoppat av projektet, varför stora förändringar i byggplanerna sker så som att skolan blir i ett plan istället för två som ursprungsplanen var, om klassrum verkligen kan vara fönsterlösa, varför det inte finns några säkerheter för kommunens ekonomi och om översynen av lokaler i höst kommer att innebära skolnedläggningar.

– Jag välkomnar Mikael Fahlander att satsa på gränsen och önskar honom lycka till. Däremot är jag emot den kommunala insatsen som är alldeles för hög och vansklig, säger Anders Rönnqvist.

Gunnel Simu är övertygad att Barents center innebär en ny era.

– Ibland måste man lyssna på maggropskänslan. Det finns ingen total säkerhet och det går inte alltid att ha både hängslen och livrem, det är viktigt att också ha mod att våga. Mod är inte samma som dumdristighet, men vi kan inte ha svar på alla frågor. Barents center är en viktig del i att bli ett internationellt centrum i Barents, säger Gunnel Simu.

I början av juni planeras det första spadtaget för Barents center att tas (den så kallade pölen ska därmed torrläggas för att göra byggnation möjlig). Då ska också marken på 48 miljoner kronor vara betald till kommunen.

– Det är helt realistiskt med invigning år 2016, vi har kommit långt och håller tidsplanen för delmålen, säger Ove Niva.

David Lehto säger att insikten om hur stort projektet är inte riktigt landat hos allmänheten.

– Barents center är otroligt häftigt. Mikael Fahlander kommer att förverkliga allt, han har lagt ned x antal miljoner och ska nu köpa tomter för 48 miljoner, det gör han för att han ser utvecklingspotential. Barents center är Mikael Fahlanders baby, säger David Lehto.

När Barents center planeras att invigas är Gunnel Simu inte längre kommunalråd.

– Det känns fantastiskt att ha fått vara med i processen och beslutet. Jag kommer att vara med på invigningen. Jag har alltid haft Haparandabornas bästa framför mig under hela arbetet med Barents center och inte mitt egenintresse. Oerhört roligt när allt är klart, säger Gunnel Simu.

Några andra av Mikael Fahlanders affärer:

Mångmiljonären Mikael Fahlander deklarerade år 2012 en inkomst på 0 kronor och året före en inkomst på 18 000 kronor.

Fyra tänkta chefer vid byggnationen av Barents center har hoppat av projektet sedan anbudet antogs.

PWC, Kaiding advokatbyrå och Haparanda kommuns revisorer har varnat för oklarheter i avtalen mellan företagaren och kommunen. Bland annat om vad som händer vid förseningar har påtalats.

I april 2013 tecknade ett treårigt huvudsponsorsavtal mellan Avalanche capital och Asplöven hockey.

Mikael Fahlander är storsponsor för flera hockeyföreningar. Han betalade Asplövens värvning av Tim Kunes inför den här säsongen. Gav en miljon kronor till Vita hästen vid jul och har räddat Örebro hockey från konkurs.

Håbo kommun: Mikael Fahlanders ville bygga fastigheter, 52 hyresrätter. Politikerna stoppade planerna, dels då de ansåg att bolagsstrukturen var oklar och dels för att de önskade använda bostäderna till allmännyttan men det visade sig att de var utlovade till försvaret.

RCC Örebro betalar inte sina underleverantörer sommaren 2013, då de själva kräver 50 miljoner i betalt från en annan entreprenör. Tvisten är ett faktum.

I bouppteckningen för Sollentuna Byggentreprenörer AB finns en fodran på 20 miljoner kronor mot Mikael Fahlander, fodran bestrids av Mikael Fahlander. Konkursen av Sollentuna Byggentreprenörer kom sig efter en byggtvist där ett kontrakt värt 380 miljoner kronor revs. Bolagets namn var tidigare RCC Stockholm som tidigare ägdes av Mikael Fahlander och hade en skuld hos Kronofogdemyndigheten på 14 miljoner kronor. När krisen inom bolaget kom hade Mikael Fahlander begärt utträde från styrelsen.

Nu bygger Mikael Fahlanders bolag tillsammans med hockeyprofilen Johan Karlsson hotell och restaurang för 60 miljoner kronor i Norrköping.

På grund av banksekretess har NSD inte kunnat skapa klarhet i frågeställningar kring Mikael Fahlanders fastighet i Stockholm men klart är att han köpt en fastighet för 5,2 miljoner kronor. Fastigheten belånas sedan på Swedbank i Haparanda först för nästan 13 miljoner innan en villa upprättades och nu för totalt 19,7 miljoner kronor sedan villan byggts upp.

Flera av Mikael Fahlanders bolag förekommer frekvent hos Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten. Vid årsskiftet var totala skulden sex miljoner kronor, i april 200 000 kronor. Bolaget med flest betalningsförelägganden är Angerbodar AB som hade 39 förelägganden i början av året.

Skattemyndigheten utreder om Mikael Fahlander olagligt har flyttat 100 miljoner kronor till Luxemburg.

KÄLLA: Skattemyndigheten, Bolagsverket, Kronofogdemyndigheten, Håbo kommun, Revisionsrapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om