När barn skadas på skolan rapporterar skolan detta till kommunen i så kallade incidentrapporter eller olycksfalls- och tillbudsrapporter. NSD har tagit del av det senaste årets rapporter i Haparanda och ansvariga är glada att ingen allvarlig olycka har inträffat. De flesta olyckshändelser och skador inträffar under rast.
– Egentligen ska det inte hända varken på lektion eller rast. Men jag förstår till viss del att det mesta inträffar på rasterna, det är många barn som rör sig och rastvakter hinner inte se allting, säger Perarne Kerttu (C), lärare och ledamot i Socialnämnden.
Speciellt utsatta är barn som leker i snöhögar, inte sällan ägnar de sig åt leken "Herreman på täppan", vilket innebär att målet är att ensam stå kvar på toppen av snöhögen, medan alla andra barn befinner sig nedanför, en lek där knuffar är mer regel än undantag.
– Enda säkra sättet är att köra bort snöhögarna, speciellt när de blir hårda kan man slå sig. Det är lätt hänt att bli knuffad, barn är spontana, säger Perarne Kerttu.
Vid lek i snöhögar har flera incidenter inrapporterats. Vid en av händelserna leker två elever i en snöhög, varvid de båda faller. Vid fallet träffar den ena elevens tänder den andra elevens huvud varvid ett sår och yrsel uppstår, den andra eleven fick besöka tandläkaren. En annan gång var det halt i en snöhög och när en elev skulle ta sig upp för backen halkade denne och slog sig. Ett annat tillbud skedde när två pojkar kastar snö mot varandra, en isbit träffar rakt i ansiktet och pojken drabbas av kraftigt näsblod.
– På vår skola har vi ibland förbjudit lek i snöhögarna, men det är ingen garanti det är lätt hänt att några leker och hamnar där ändå, säger Perarne Kerttu.
En annan vanlig incidenthärd är när eleverna spelar landbandy. De flesta elever bär inte galler på hjälmen och då och då händer det att en klubba träffat i ansiktet. Vid ett tillfälle har ett barn också ramlat på sin egen klubba och slog då huvudet i asfalten med ett sår i huvudet som blödde som följd och en annan gång sköts en puck rätt i ansiktet på en av eleverna av en olyckshändelse under ivrigt spel.
Finns det anledning att införa gallerkrav på hjälmarna?
– Nja, det vet jag inte, det gäller främst att lära barnen att inte vifta för högt med klubborna, säger Perarne Kerttu.
I vinter har många äldre klagat på att de nära nog inte vågar sig ut, då det periodvis har varit väldigt halt. Halt har det också, trots intensiv halkbekämpning, varit på många skolgårdar och halkolyckor har förekommit. Några rapporter som inkommit till kommunen visar "barnet halkade på skolgården och slog i huvudet", "var ute på skolgården, halkade på isen och slog sin panna, det blev snabbt en stor bula".
– Det har varit ett speciellt klimat i år. Trots att kommunen halkbekämpat väldigt ofta har det varit halt, speciellt riskfyllt är det när det kommer ett lager snö på is, då är det lätt att fötterna far iväg, det har jag själv fått erfara, säger Perarne Kerttu.