Sverige uppfyller inte FN:s minimikrav

HAPARANDA2014-08-01 07:00

Arbetsmiljöverket har tvingats till stålbad och minskat sina tillsyner med 25 procent de senaste åren.

Men nu ska 20 nya arbetsmiljöinspektörer anställas runt om i landet.

Då och då ruckas det på säkerheten på arbetsplatser. Takskottare har inte alltid säkerhetsutrustning, vid pumpning av däck används inte alltid de gallerförsedda burararna, underleverantörer vet inte alltid hur farliga jobben de ger sig in på är och yrkeschaufförer rucklar på vilotiden, listan kan göras lång när jakten på pengar på kortast möjliga tid gör att det genas i kurvorna.

– Men generellt tycker jag att medvetenheten om att göra riskbedömningar ökar, säger Anita Israelsson, chef vid Arbetsmiljöverket i Luleå.

Sverige lever inte upp till FN:s rekommendationer om minst en arbetsmiljöinspektör på 10 000 anställda. I Sverige är antalet 0,6. Arbetsmiljöverket har tvingats spara och som ett av få länder i Europa bedrivs i Sverige ingen samlad forskning om skador som inträffar på arbeten.

Hur ser du på neddragningarna?

– Det får konsekvenser att vi blivit färre och färre. Vi har försökt hitta metoder att effektivicera administrationen för att kunna vara ute så mycket som möjligt, säger Anita Israelsson.

Det allt längre kedjorna av underleverantörer som utför arbeten vid större företag gör inte farliga arbeten säkrare och i boken "Döden på jobbet" som skrivit av Elinor Torp och ges ut av Dagens Arbete konstateras att kedjorna av underleverantörer dels gör det svårt att utreda ansvar vid arbetsplatsolyckor, men också att underleverantörer på många håll oftare drabbas av olyckor är fast personal.

Hur ser du på kedjor av underleverantörer?

– Där har vi en jätteviktig sak som är mer komplicerad, när det kommer in flera led är det jätteviktigt att riskbedömningar görs och att arbetsgivaren vet till vilka jobb som de anställda skickas till och vilka risker jobbet innebär. Här finns mycket att göra.

Men nu vänder neddragningstrenden inom Arbetsmilljöverket. Anita Israelsson är glad över det senaste beskedet, Arbetsmiljöverket förstärker med mer personal.

– Nu ska vi få rekrytera ett 20-tal arbetsmiljöinspektörer, det är väldigt glädjande, säger Anita Isralesson.

Så ser det ut i arbetslivet

År 2012 dog 33 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige, år 2013 var antalet exakt det samma och två av de förolyckade kom från Norrbotten. Hittills i år har ett dödsfall inträffat då en VVS-montör föll från ett hustak.

År 2012 anmäldes 327 fall av hot och fysiskt våld inom grundskola och förskoleklass. Samma år anmäldes 139 fall från säkerhetsverksamhet och 201 fall inom linjebussverksamheten.

Kvinnor har högre sjukfrånvaro än män, men män råkar ut för fler olyckor. 9 av 10 olycksoffer på jobbet är män.

KÄLLA: Arbetsmiljöverket, Döden på jobbet, Arbetsmiljömedicin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om