I ångbastun växlar belysningen i olika färger och fukten, i den behagliga värmen, droppar från taket. I Upplevelseduschen strilar den tropiska stormen över en och där hörs fågelkvitter. Ljuset är dämpat och lugn musik ljuder överallt.
Världens största bastu, Tornedalstortyren, växer upp i en brant trappa och värmen stiger med höjden. I takpoolen simmar man under den kalla vinterhimlen.
Efter värmen i någon av de många basturna kan Dunderduschen med 100 liter fyragradigt vatten i en störtflod kyla ner.
Cape east hotell och restaurang har funnits i fyra år. Bokningarna gick hyfsat, men Akelius hade ytterligare planer. För ett år sedan öppnade Cape east spa.
- Roger Akelius ville göra något som det skulle talas om, säger Jean Paul Pozzi, vd, Cape east.
Det blev det.
Bäst eller näst bäst..?
Spaet har bara funnits i ett år men är enligt Pozzi redan omtalat i spa-Sverige. I Aftonbladets test fick det utmärkelsen bästa spa i landet, i veckotidningen Amelia utnämndes det till det näst bästa. Och Pozzi menar att satsningen är viktig för regionen.
- Det visar att satsar man så kan man lyckas. Efter uppmärksamheten är Haparandaborna stolta över oss och vi får allt fler som kommer hit och visar upp spaet för vänner.
Utan IKEA hade inte någon av satsningarna blivit av, säger han.
- Men det är ju inte så att man bara behöver öppna dörrarna så väller det in folk. Man måste vara noggrann med vad man erbjuder och hela tiden utvecklas.
Vuxenspa
Anläggningen är ett vuxen-spa med 18 års åldersgräns, spaet inte är lämpligt för barn, det finns branta trappor och liknande. Sedan kan det förekomma alkohol där.
- Vi har valt ett koncept med lugn och ro. Det ska vara ett frirum mot stress.
När utmärkelserna börjat ramla in fick företaget 500 000 kronor av ägarna Akelius för studieresor. Tre och tre ska personalen, en från spa, en från hotell och en från restaurang, åka ut i världen för att inspireras och hitta utvecklingsmöjligheter.
Smisk
Rose-Marie Bengtsson ger oss en risbastu i finnbastun. Smisket som inte är av den mjuka sorten och avslutar en så kallad Aufguss. På bastustenarna hälls vatten med olika dofter och sedan viftar Rose-Marie dofterna mot oss med en handduk.
Rose-Marie vet var hon vill åka på inspirationsresan.
- Italien. Jag håller på att förbereda en presentation för mitt förslag, säger hon. Sedan är det ledningen som slutligen avgör.
Noll i luften - 28 i vattnet
Ute är det mörkt och kring nollstrecket. Det ångar från utomhuspoolens 28-gradiga vatten. Därifrån syns kyparen servera vin till middagsgästerna i den gamla Norrbottensgården som nu är restaurang.
I restaurangen guidar Emilia Westerlund oss genom avsmakningsmenyn.
Hon berättar vem som fångat fisken. Löjrommen serveras på is och frusna stenar och hon förklarar vinvalen och vilka druvor som passar till vad.
Kräfta och svartlimpa
På menyn är sådant som, snö på havskräfta, sojamarinerad spenat, svartrot som rullas på Ottos svartlimpa och hjortron bavaroise. Det är något att tänka tillbaka på hemma med falukorven i stekpannan.