Allt fler äldre bor hemma längre, allt färre äldre har någon att prata med och allt mer teknik används i omsorgen.
– Det har gått till överdrift, säger Åke Bolmgren.
Socialnämndens ordförande i Haparanda Marlené Haara (S) berättade nyligen för PRO om de nya tekniska hjälpmedel som introducerats hos hemtjänsten i Haparanda. Tekniken innebär att hemtjänstpersonalen tittar på sina mobiltelefoner för att se vad de ska göra det kommande arbetspasset. Marlené Haara menar att systemet innebär både tidsvinster och ekonomiska vinster.
– Hemtjänsten blir mycket mer effektiv, säger hon.
Åke Bolmgren har sett förändringen inom hemtjänsten.
– Sedan detta infördes tar hemtjänstens besök på tre adresser på min gata mindre än tio minuter, det tycker jag är besynnerligt, säger han.
Marlené Haara säger att det inte går att mäta en försämring eller förbättring på det sättet.
– Besöken tar olika lång tid beroende på vilket bistånd som personen har blivit beviljad, vi är väldigt nöjda med systemet så här långt, säger hon.
Åke Bolmgren konstaterar att tekniken har trätt in i omsorgen om de äldre, en utveckling som han inte tror att går att stoppa.
– Jag ser hur hemtjänstpersonalen springer och jag tror inte att man ser till människan alla gånger. Man satsar på teknisk service för att tjäna pengar, nämnden ser bara till pengar. Jag tycker att det är fel, hemtjänstpersonalen borde ha tid att prata med de personer som ska ha service, säger Åke Bolmgren.
Allt fler äldre bor hemma längre.
– Många äldre vill bo hemma, de vill inte flytta från det hem som de har bott i i många år, säger Marlené Haara.
Åke Bolmgren instämmer i att många vill bo hemma, men inte alla.
– Det har gått till överdrift. Det finns de som vill bo hemma, men när man är 95 år är det kanske bättre att bo på ett hem där det finns hjälp. Ibland vågar inte den äldre säga att den vill flytta och när man blir dement är det inte säkert att man förstår att man borde flytta.
PRO vill se fler boendeformer. Trygghetsboenden, serviceboenden, särskilda boenden och ålderdomshem.
– Min mor bodde på ålderdomshem, där fanns alltid hjälp att få och det var ett bra hem. Haparanda behöver också rusta upp sina äldreboenden, ingenting har gjorts på 20 år. Helst skulle jag önska att det bygdes nytt. Utvecklingen inom omsorgen för de äldre går mot allt mindre mänsklig kontakt, det är en utveckling som gått för långt. Äldre behöver istället mer mänsklig kontakt, säger Åke Bolmgren.