Haparanda kommun står i startgroparna för att omvandla två flyglar i äldreboendet Lunden till trygghetsboende.
Detta för att äldre personer som inte beviljats bistånd men som känner sig otrygga i sina hem ska få möjlighet till ett tryggare hem.
Förändrat läge
I trygghetsboendet ska finnas en värdinna som står för sociala aktiviteter och maten kommer via catering.
- Meningen är att byggnationerna skulle ha börjat, men det tog stopp då ingen offert höll sig inom budgetramen. Lägsta offerten låg 1,5 miljoner kronor högre än vår budget. Förhoppningen är att satsningen som beräknas kosta fem miljoner kronor är klar till hösten 2011.
Samtidigt förändras äldreomsorgen.
- Vi får en uppdelning mellan vårdboende och trygghetsboende. I vårdboendet ska personer med stort behov av omsorg bo, exempelvis de som behöver hjälp med att förflytta sig, säger Carina Kapraali, medicinskt ansvarig sjuksköterska och biträdande socialchef.
På vårdboendet kommer personer som saknar många funktioner att bo.
- På så sätt får man rätt stimulans och rätt hjälp.
Privata alternativ
I Haparanda har Lagen om valfrihetssystem införts inom hemtjänsten. Det är det andra privata initiativet som införs i kommunen som också har privat äldreboende som drivs av Carema.
- Carema ville servera fem mål mat per dag, vi sa först att det är omöjligt. Efter mycket bök och stök gick det igenom. Nu har vi också det. Måltiderna är en högtid som får ta tid på Carema, nu har det förändrats hos oss också. Carema har fört utvecklingen framåt, det har blivit mer "kan de så kan vi", vilket har varit positivt, säger Marlene Haara, socialnämndens ordförande.
Haparanda har också utsetts till minoritetskommun.
Det innebär att finsktalande personer från andra kommuner kan välja att få sin äldrevård i Haparanda.
- I stort sett all personal är tvåspråkig.
Hur känner du inför att åldras?
- Jag känner mig trygg att åldras i Haparanda kommun, säger Marlene Haara.