Tullen – knarksmugglarnas värsta fiende

Hans-Lennart Åberg tittar ut över gränsen. Sedan säger han: "I år slår vi rekord när det gäller narkotika." Vi är i tullarnas land. Vi är i tullarnas tid.

Viktig profil. En svart labrador, som enligt skötaren är fyra år, är många gånger anledningen till framgångarna. Skötaren, som inte vill uppge hundens namn, säger att den är utbildad på narkotika och vapen.

Viktig profil. En svart labrador, som enligt skötaren är fyra år, är många gånger anledningen till framgångarna. Skötaren, som inte vill uppge hundens namn, säger att den är utbildad på narkotika och vapen.

Foto: Reino Jillker

Haparanda2018-01-18 18:02

Läs mer: Nytt beslag.

Läs mer: Ny knarkhärva.

Läs mer: Man greps på buss.

Det blåser en isande kall vind från den finska sidan när Hans-Lennart Åberg, 64, visar var tullens personal brukar stå när fordon kontrolleras vid gränsen.

Det är några dagar in i 2018 och summeringens tid.

På några få veckor innan jul tar tullens manskap tagit drygt 14 kilo cannabis i beslag. Uppskattningsvis kommer i runda tal 20 kilo noteras när Tullverket presenterar siffrorna i februari. Lägg till de hundratals tabletter Subutex som plockades av en misstänkt knarklangare i mellandagarna då förstår ni:

Förra året blev en framgångssaga.

Med ett leende på läpparna förklarar Hans-Lennart Åberg, ställföreträdande gruppchef vid Tullverkets gränsskyddsgrupp i Haparanda, att han inte får presentera exakta siffror.

Han säger i stället:

– Det är lite "alla time high". Vi har inte haft så här bra resultat på jättemånga år. Vi har väl haft tur att ha hittat en modus som de arbetar efter. Men de är ju inte dumma heller, smugglarna. Ser de att de åker fast i det här flödet, då ändrar de flöden. Vi måste vara observanta och förstå hur de jobbar.

Tips och konkret information från Tullverkets underrättelsetjänst är också bidragande orsaker till de många beslagen, tror Hans-Lennart Åberg.

Ett av beslagen kom av en ren tillfällighet. En kvarlämnad väska på resecentrum mellan Haparanda och Torneå, visade sig innehålla fem kilo cannabis.

– Jag var där med två aspiranter och gjorde en kontroll. Troligen såg de oss, för vi var uniformerade. Vi fick tips om väskan, vi öppnade den och den var fullproppad, säger han.

– Där kunde vi inte styrka brott. Vi hade en kille häktad, men vi kunde inte driva det ärendet i mål. Så han blev släppt. Men beslaget är vi nöjda med. Huvudsaken är att vi får bort skiten. Det är det vi jobbar mot, säger Hans-Lennart Åberg som har egna erfarenheter av narkotikans verkningar.

– Vi har bekanta till familjen som är drabbade. Det var en kille som gick bort i våras av en överdos. Han var lite drygt 20 år gammal – så det är ju inte så kul. Han hade knappt börjat sitt liv.

I arbetet har han gång på gång sett konsekvenserna av ett missbruk.

– Vi har ju haft många ärenden där man har haft folk på förhör gjort husrannsakningar. Så går det bara någon vecka eller månad, och så ser man dödsannonsen i tidningen. Det är inte heller så upplyftande. Och i de flesta fall är det ungdomar.

Narkotikahandeln omsätter stora pengar. Heroinsubstitutet Subutex köps till exempel i Frankrike för en euro tabletten. I Finland kostar en tablett 100 euro. Under perioder har priset varit uppe i 200 euro.

Det här är omständigheter som innebär att riskerna ökar för de som arbetar mot handeln.

Därför ligger fokus alltid på säkerheten, förklarar Hans-Lennart Åberg.

– Man måste ha den mentala förberedelsen. Det ingår så att säga i vårat jobb att vara förberedda. Nu har vi aldrig, peppar, peppar, varit utsatt för något fysiskt mot oss. Men den dagen kommer väl. Det närmaste vi har varit är väl att vi har hittat knivar på dem.

I våras var Hans-Lennart Åberg inblandad i en dramatisk händelse på gränsen.

– Det var sent en kväll i maj. Vi skulle kolla ett fordon och var lite sen. Personen klev ut från bilen och jag ropade åt honom att stanna. Då lade han benen på ryggen och sprang till Finland, och vi efter, säger han med ett leende.

– Vi har ju det där gränstullsavtalet som gör att vi kan agera. Vi jagade honom efter gatorna i Torneå. Han blev stressad och visste inte vart han skulle ta vägen, och vi grep honom.

När de finska kollegorna anslöt visiterades mannen.

– Då hade han hunnit slänga ifrån sig det han hade med sig. Men en civil person hade sett att han slängt något under en bil. Det var ett och ett halvt kilo cannabis. Då fick vi jobba, och pulsen steg, säger Hans-Lennart Åberg och skrattar.

– Då stiger adrenalinet. Man är ganska nöjd när man går hem.

En viktig faktor till framgångarna är Tullverkets hundar.

I Norrbotten arbetar en svart labrador som är fyra år gammal. Den kvinnliga hundskötaren vill varken uppge sitt eller hundens namn. Haparanda är en liten ort och det blir bäst på det sättet, förklarar skötaren.

– Vilket temperament den har. När den leker, då leker den. När den arbetar, då arbetar den hårt, säger Hans-Lennart Åberg.

Hunden används vid husrannsakningar, sök i bilar och på människor.

– Hunden är en oerhört viktig detalj i framgångarna. Vi brukar jobba med den på flygplatsen i Luleå till exempel. Då står han och nosar bland semesterresenärerna

För Hans-Lennart Åberg tickar klockan allt snabbare. Till sommaren går han i pension efter 38 år i tullens tjänst.

Innan han stämpar ut för gott hoppas han att Tullverket och polisen ska få de resurser som egentligen krävs.

– Det känns som att Tornedalen är lite åderlåten på resurser på myndighetssidan.

Fakta/Tullen

Tullverket är historiskt sett en så kallad uppbördsmyndighet som ska se till att införselavgifter och skatter på importvaror kommer staten till del. I dag sköts mycket elektroniskt och de gamla gränsstationerna är rivna. Sedan EU-inträdet för drygt 20 år sedan har fokus till stor del lagts på den illegala delen. Tullens utredare tar varje smugglingsärende hela vägen till åtal. Går det inte att styrka smuggling tar polisen över utredningen. Vid grova brott är det åklagare som leder utredningarna. Tullarna har också befogenheter att göra nykterhetskontroller och snabbanalyser när misstankar om narkotikabrott finns och de arbetar beväpnade med tjänstepistol, pepparspray och batong. I Norrbotten arbetar ett tiotal personer. Personalstyrkan var tio gånger så stor innan EU-inträdet. Fokus ligger på den dryga 40 mil långa gränsen mot Finland. Vid gränsstationerna i Björnefjäll och Junkerdal är det norska kollegor som sköter klareringar och kontroller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om