Vid senaste mätningen i juli var arbetslösheten 23,8 procent bland ungdomar i Haparanda. Det innebär att Haparanda fortfarande toppar statistiken över flest arbetslösa unga i länet. Bland rikets 290 kommuner placerar sig Haparanda på plats 266.
Haparandabon Marko Erviso är 24 år och i sommar var första gången som han och kamraten Sebastian Hedström, 21, hade ett riktigt jobb.
– Det var första gången i våra liv och det var ren tur att vi fick jobb. Det var kul. Jag jobbade åt Samhall med städning och service, puttade kundvagnar till kundvagnsskjulen så kunderna kunde handla och lite av varje, det var roligt att ha ett riktigt jobb, jag är jätteglad, säger Marko Erviso.
Han konstaterar att det är svårt att få jobb.
– Det finns jobb i länet om man har rätt utbildning. Praktikplatser är väl helt ok för att få referenser, men aktivitetsstöd är inte roligt, riktiga jobb är bäst. För mig spelar det absolut ingen roll vad jag jobbar med, bara jag kan försörja mig.
Sebastian Hedström ska studera på Sverigefinska folkhögskolan i höst.
– Men skulle det dyka upp ett jobb skulle jag ta det direkt. Jag skulle allra helst vilja jobba på ett lager, köra truck, det skulle jag verkligen vilja.
Båda vill gärna stanna i Haparanda, där de har släkt och vänner, men båda säger också att det beror på om de lyckas få ett jobb. De konstaterar att det är lätt att känna sig misslyckad och att börja misströsta över att vara ung och arbetssökande länge, de förstår dem som ger upp.
– Jag är väl ganska samhällskritisk, det är för svårt för ungdomar att hitta försörjning, det borde gå att göra mer från beslutsfattarnas sida för att ungdomar ska få riktiga jobb, säger Marko Erviso.
En långsiktig plan så väl för att fler ungdomar ska få arbete som för att utveckla kommunen efterfrågas av Mika Moretti, 39. Han säger att framtidskonceptet för att behålla ungdomar med framtidstro på orten är att göra kommunen attraktiv genom att erbjuda utbildningar, praktikplatser, mer samarbete med företag och mer medborgardialog.
Samtliga poängterar att det behövs mer än handel i Haparanda.
Marie Rutberg, 26 år har arbete nu, men drömmer om att få arbeta med möbler.
– Här handlar allt om kontakter. Har du inte kontakter är det jättesvårt att få jobb och på det sättet blir Haparanda tyvärr begränsande för många. Det är också viktigt att ungdomar får behålla sina drömmar och får chans till jobb, säger Marie Rutberg.