Unik satsning tryggar vården för patienterna

Först ut norr om Dalälven är Haparanda att helt dela journaler mellan sjukvårdens läkare och kommunens sjukvårdspersonal. Nu säkras patientsäkerheten anser initiativtagare Carina Kapraali, medicinskt ansvarig sköterska.

GLAD DUO. Mervi Rundgren och Carina Karpaali anser att patientsäkerheten nu säkras i Haparanda.

GLAD DUO. Mervi Rundgren och Carina Karpaali anser att patientsäkerheten nu säkras i Haparanda.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2015-08-22 13:38

Kritiken rungade skyhög från läkare när hemsjukvården infördes och ansvaret av vård i hemmet överfördes till kommunerna. Det stod nämligen snabbt klart att den behandling som läkarna ordinerade inte var säkert att skulle nå kommunens vårdgivare, som skulle ansvara för eftervården av patienten. Och tvärt om, vården som kommunens vårdpersonal gav patienten kunde inte heller läkare på landstinget ta del av.

Möjligheten att läsa patientens journal fanns inte.

År 2013 öppnades möjligheten för kommunens vårdgivare att läsa landstingets ordinationer, men landstinget kunde fortfarande inte ta del av kommunens vård.

– Det var inte patientsäkert, tänk vilka risker när den som ska utföra vård inte får läsa vad doktorn ordinerat, säger Carina Kapraali.

Mycket riktigt inträffade en del incidenter på grund av informationsglapp. Carina Kapraali berättar om fel medicinering och fel stöd och bemötande, som i slutändan drabbat patienter.

Carina Kapraali bestämde sig för att lösa problemet. Det ledde till att Haparanda tillsammans med två andra kommuner genomgick ett projekt för sammanhållen journalföring i samverkan med SKL och Tieto. Total kostnad 1,2 miljoner kronor, Haparanda har bidragit med 45 000 kronor och nu skördas resultatet.

– Patienterna blir förvånade, de tror att det är självklart att vården samverkar och att det går att läsa varandras information och nu går det.

Hälsocentralens verksamhetschef Mervi Rundgren välkomnar utvecklingen.

– Det är patientens säkerhet det handlar om. Det är viktigt att patienter får rätt och säker vård. Det är mycket säkrare och snabbare att läsa informationen än att överlämna information muntligt och söka reda på folk som kanske är upptagna. Vi är bara människor och muntlig information ramlar bort, att läsa det som är nedskrivet ger trygghet, säger Mervi Rundgren.

Nu är det nya systemet sjösatt och ska finslipas.

– Det är också skönt för patienten att inte behöva upprepa sin historia. Det är bara vårdgivaren som är involverad här och nu som får ta del av informationen.

För att journaler ska få delas mellan kommunens och landstingets vårdgivare krävs patientens medgivande.

– Har jag vårdat patienten för en vecka sedan får jag inte i dag läsa journalen. Det här är patientsäkert, ett papper kan försvinna och vem vet vem som läst det, men digitalt lämnar alla spår och vem som läst vad kontrolleras noga, säger Carina Kapaali.

FAKTA/ Sammanhållen journalföring

Med hjälp av inloggningsuppgifter kan vårdpersonal som just nu är aktuell i en patients behandling läsa patientens journal och se vilka behandlingar andra vårdinstanser gett patienten.

Berörd personal är Haparanda kommuns legitimerade hälso- och sjukvårdspersonal: Distriktssköterskor, sjuksköterskor i vård- och omsorgsboende, arbetsterapeuter och sjukgymnaster, samt landstigets legitimerade personal via Nationell patientöversikt.

För sammanhållen journalföring krävs patientens godkännande.

Uppgifter kan också spärras.

Sedan år 2013 har kommunen haft tillgång till information från landstinget, men inte tvärt om och det har nu åtgärdats.

KÄLLA: Haparanda kommun och Haparanda hälsocentral

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om