I skogarna kan minnen från svunna tiders försvarsförberedelser fortfarande synas. Taggtråd har kämpats för att få bort och för några år sedan gjordes en satsning för att få bort gamla fort vars säkerhet inte längre gick att garantera. Längst E4:an mellan Kalix och Haparanda finns på några platser sprängrör under vägen. Detta för att göra det enkelt att spränga bort vägen om fienden skulle komma. Rören är nu gamla och rostiga, djupa och vassa i kanterna och Stefan Andersson, som ofta passerar med bil, är en av dem som reagerat.
– Här springer mycket älg, det finns risk att de gör sig illa, säger han.
Rören ligger omkring två meter från viltstängslet och är omgivna av mycket sly och därmed svåra att upptäcka. Båda sidor om vägen i svackan vid Vånafjärden har exempelvis dessa rör på bägge sidor av vägen, totalt ett tiotal rör.
– De borde tas bort, säger Stefan Andersson.
Markägare Gunnar Björk har också konstaterat kvarlevor från militär verksamhet från förr ute i markerna och i närheten av vägar säger han att det har hänt att vägskrapor rivit hål i toppen på sprängrör.
– Djur kan skada sig, naturligtvis är det inte bra, säger Gunnar Björk.
Frågan är vem som ska ta bort dem.
Försvarsmakten har upplåtsavtal ett hyresavtal för sina verksamheter, men hyresavtalen för rören vid vägen finns inte längre kvar.
– Vi har ingenting kvar vad gäller sprängkamrar. Min uppfattning är att detta är Trafikverkets sak då detta är inbyggt i vägkroppen, men vi kan naturligtvis bistå med kunskap och råd, säger Per-Ola Ask, fortifikationsofficer.
Trafikverkets Svante Lindkvist konstaterar att dylika anläggningar brukar byggas bort i samband med nybyggnationer och renoveringar av vägar.
– Vi brukar ta oss an att riva bort dem. Vi tar ingen hänsyn till att Putin kan komma farande. Är det fara för någon bör vi kunna lösa detta, säger Svante Lindkvist och hänvisar till Andreas Josefsson som är projektledare för underhåll.
Andreas Josefsson tar en titt på de trasiga rören.
– Det här är ingenting som vi har med i några handlingar och ska underhålla. Dessa är försvarsmaktens utrustning, dock brukar samråd ske mellan Trafikverket och försvaret när dessa börjar bli dåliga, säger Andreas Josefsson.
Nu ska kontakt tas med Försvarsmakten.
– Vi måste samråda med dem för hur vi ska gå vidare, säger Andreas Josefsson.