Miljöintresset och engagemanget för samhällsfrågor är stort hos både Pia Hulkoff och Gunnar Björk och när de blev uppringda av miljödepartementet och tillfrågade om de är intresserade av att vara näringslivets representanter för Haparanda och Övertorneå i Gränsälvskommissionen var det ingen tvekan om att de båda skulle tacka ja.
På regeringens uppdrag
Kommunerna och därefter den svenska regeringen har förordat Pia Hulkoff som ledamot och Gunnar Björk som suppleant fram till den 30 september år 2016. Gunnar Björk är helt ny, medan Pia Hulkoff varit suppleant en period tidigare.
– Ett väldigt viktigt uppdrag som vi ska förvalta på absolut bästa sätt, säger Pia Hulkoff.
Gunnar Björk ser sig själv som en mellanhand mellan kommissionen som numer är en remissinstans och allmänheten.
– Det är ett större steg att vända sig direkt till kommissionen än till mig och Pia. Vi träffar mycket folk och det är enkelt att helt informellt lyfta frågor med oss som vi sedan kan ta upp i Gränsälvskommissionen.
Vill ifrågasätta
Pia Hulkoff säger att arbetet i kommissionen är en möjlighet att påverka framtiden.
– Det finns många väldigt stora och många frågor att hantera och det är inte så enkelt. Men vi försöker att ta ställning och ifrågasätta. Inom kommissionen finns en enorm expertis med representanter från länsstyrelsen och en miljöbiolog, en fantastisk tillgång.
Bland aktuella frågor är den ständiga fiskefrågan, muddringen, reningsverkens status, Outokumpus utsläpp, gruvornas och skogsbrukets påverkan, torvbrytning, strandskyddsfrågan och även de nya vindkraftverken i finska Korpikylä. Vad gäller vindkraftverken har Pia Hulkoff redan bidragit med förändring. När det beslutades i Finland om etablering av sex till åtta vindkraftverk vid älven i finska Korpikylä behövde inte Finland rådgöra med Sverige i enlighet med Esbo-konventionen, då det var en för liten investering som dock förändrar utsikten avsevärt för boende på den svenska sidan. Nu har Pia Hulkoff lyft frågan i Gränsälvskommissionen.
– I fortsättningen kommer Sverige att tillfrågas även vid mindre projekt och det känner jag att är himla bra. Gränsälvsfrågorna berör oss alla och är oerhört viktiga, det är viktigt att bevaka och sätta sig in i alla frågor som påverkar området nu och i framtiden, säger Pia Hulkoff.
Miljövård lyfts fram
En fråga som nyligen också diskuterades är de vägar som byggts till holmar i älven på 1960-talet och som stoppar upp älvens flöde och påverkar fiskens vandringsstråk när älven byggts av med jord och sten men som får förbli eftersom de en gång var lagligt att bygga dem.
– Förr brydde man sig inte om att förvalta älven, nu har man insett värdet av den, säger Gunnar Björk.
De båda tycker att det är viktigt att Gränsälvskommissionens arbete och är tillgängligt för folken kring älven.
– Jag blir väldigt upprörd när vi anser oss inte ha råd att förvalta men råd att förstöra. Vi måste tillsammans värna miljön, vi kan inte vara ösa och ösa från naturen, vi måste också vårda den, säger Pia Hulkoff.