Kampen för att åter öppna Seskarö sågverk är hård från Haparanda kommun. Först har före detta vice kommunalråd Bengt-Olov Innala (S) fört kampen och nu kämpar kommunalråd Gunnel Simu (S).
Men återstart av sågverket vore inte bra för alla. Jutos timber i Teurajärvi i Pajala kommun har funnits sedan 1950-talet och drivs nu av bröderna Sigvard Juto och Jan-Erik Juto. Sågverket sågar, sorterar, torkar och justerar omkring 50 000 kubikmeter sågvara per år, har 15 anställda och omsätter ungefär 90 miljoner kronor per år. Sågverket klassas som ett av Europas modernaste.
– Vi skulle kunna köra två-skift men med tanke på råvarutillgången går inte det. Vi försöker att få ökade volymer men det är svårt, säger Sigvard Juto.
Företaget köper timmer från Sveaskog, Billerud skog och från privata skogsägare.
– Det råder råvarubrist och om Seskarö sågverk öppnar kommer råvaran inte att räcka till alla och råvarupriset kommer att öka och då finns det inte någon lönsamhet.
Sigvard Juto befarar nedläggningar om Seskarö sågverk öppnar igen.
– I förlängningen kan det komma att innebära att något annat sågverk tvingas lägga ner på grund av minskad råvarutillgång och försämrad lönsamhet. Vi har timmer runt knuten, det är logiskt att ha sågverk här. Det finns inget timmer runt Seskarö, härifrån till Seskarö är det 17 mil och det innebär tunga transporter som inte är bra för miljön. Logiskt skulle vara en fiskeindustri på Seskarö.
För Jutos timber innebar nedläggningen av sågen på Seskarö en uppgång.
– Vi fick mer volymer, bättre timmer och priset är nu på en vettig nivå. Förut tog Seskarö det bästa timret på 16 till 28 centimeter. Vi hoppas att sågverket på Seskarö inte öppnas igen, säger Sigvard Juto.
Gunnel Simu säger att hon försöker påverka Sveaskog som äger Seskarö sågverk att öppna dörrarna för den intressent som nu är intresserad av anläggningen.
– Det handlar om ett sågverk med lång erfarenhet. Jag har goda förhoppningar om att en start är på gång, det har aldrig varit så goda förutsättningar som nu, säger Gunnel Simu.