Betyg: Godkänt

Outokumpu är nu ett steg närmare en naturgasterminal.Anläggningen förväntas ge positiv effekt på näringslivet och underlätta inför Svaveldirektivet år 2015.Farhågor rör främst påverkan på fisk, fisket och för olyckor.

Så här ser naturgasterminalen i Sverige och Nynäshamn ut.

Så här ser naturgasterminalen i Sverige och Nynäshamn ut.

Foto: Miljökonsekvensbeskrivningen

HAPARANDA/RÖYTTÄ2013-08-22 09:07

Nu har alla intresserade fått chans att yttra sig om miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) för den planerade LNG-terminalen i Röyttä, vid Outokumpu. Naturvårdsverket sammanställer därmed ett svar till Miljöministeriet i Finland.

Outokumpu får beröm

Inför MKB:n yttrade sig en rad remissinstanser och krav framfördes.

Klart är att Outokumpu lyssnade till de svenska kraven.

"Miljökonsekvensbeskrivningen redovisar på ett godtagbart sätt de områden som länsstyrelsen framförde i yttrandet", skriver länsstyrelsen nu i sin kommentar till MKB:n.

– Länsstyrelsen har inte några övriga synpunker utan fortsätter följa processen, säger länsstyrelsens Staffan Åsén.

Fler säkerhetsåtgärder

Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) har däremot krav, de vill att effekter för människors hälsa och miljö som följd av en allvarlig kemikalieolycka ska belysas och de vill se förebyggande åtgärder. De kräver i enlighet med artikel 9 i Industriolyckskonventionen att boende i Sverige ska informeras om hur de varnas om en olycka inträffar och om vad de då ska göra. Kustbevakningen vill i sin tur få fortlöpande information så att de kan anpassa sin verksamhet.

Kräver längre uppföljning

Finsk-svenska gränsälvskommissionen är oroade över fiskebestånden och fisket, framför allt under muddringstiden och de anser att det finns oklarheter. De skriver "för fiskenäringen har följderna beskrivits som betydande och som har väsentlig eller mycket negativ påverkan på grund av muddring, grumlighet i vatten och buller vid byggandet", och de vill förlänga uppföljningstiden av konsekvenserna för fiskebestånd och fiske. Havs-och vattenmyndigheten (Hav) vill att grumligen vid muddringen begränsas med bottenanslutande geotextildukar "älven utgör Östersjöns viktigaste vildlaxälv", poängterar Hav.

Hav vill liksom MSB att boende på den svenska sidan ska få lätt tillgänglig information.

Haparanda kommun uppger att de har ingenting att erinra.

Den 26 augusti ska Sveriges samlade åsikter lämnas till Finland.

Fakta: Farhågor och fördelar med en LNG-terminal:

Utsikten från stugor på de svenska öarna Östra Launinkari och Kataja påverkas.

Utsläpp av metan.

Outokumpu planerar att byta propan mot LNG, vilket minskar stålverkets koldioxidutsläpp och ger bättre hanterbarhet av kväveoxidutsläppen. Men totalt för Röyttäområdet beräknas koldioxidutsläppen öka, som högst med 26 000 ton per år.

Om LNG vid en olycka läcker, kan gasmoln uppstå med risk för brand och explosion.

Under byggnationstiden beräknas 200 arbetstillfällen.

Köldexponering av LNG utgör en risk vid lastning och lossning.

Underlättar att följa svaveldirektivet.

Konsekvenser för fisk och fiske vid muddring.

KÄLLA: Miljökonsekvensbeskrivningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om