Den nionde juni slår Barents reunion upp sina portar för 300 deltagare med Barentsfrågor och i år särskilt företagande och ungdomar i fokus. Det är det åttonde konventet som anordnas.
– Initiativet till Barents reunion togs av Ikeas grundare Ingvar Kamprad och meningen är att föra samman de fem folken i Barents och att visa att här går det att leva, verka, bo och bli framgångsrik precis som överallt annars i världen, säger Petri Suopanki, gränssamarbetsutvecklare.
Riikka Juntti, evenemangsplaneraren berättar att de två dagarna kommer att fyllas av inspirerande föreläsare från Barentsområdet.
– Anja Graven är en person från ett litet ställe i Norge och hennes familjeföretag säljer sina produkter över hela världen. Hon skapar kläder, verkligen fina, som är moderna och samiska, säger Riikka Juntti.
Konventet har tre huvudtalare. Lina Thomsgård är en av dem, hon är bland annat radioprofil och diskjockey, men framför allt känd för att grundat Rättviseförmedlingen.
– Rättviseförmedlingen är inte vinstdrivande och arbetar genom sociala medier och crowdsourcing för att människor att hitta rätt kompetenser. Hon skapade bland annat på väldigt kort tid en lista med hundra kvinnliga diskjockeys med hjälp av sociala medier, säger Petri Suopanki.
Lina Thomsgård talar ofta mot stereotypa föreställningar som kön, ursprung och fysiska förutsättningar som ofta blir hinder i karriären, vilket Lina Thomsgård säger säger att är resursslöseri.
På plats är också bland andra Linda Liukas som ska berätta om varumärkesbyggande och Arman Alizad som är finsk tv-producent född i Iran och som arbetar mycket med välgörenhet.
– Han berättar om vikten av att tro på sina drömmar och att inte ge upp, mycket inspirerande, säger Riikka Juntti.
Han fokuserar också på målmedvetenhet, vilket han själv varit sedan han kom till Finland från Iran. Då satte han upp en lapp på skolan "Jag heter Arman och har inga kompisar" och redan dagen efter fick han vänner.
Haparandakonstnären Susanna Siivonen har designat programmet och smyckat lokalerna och Samuel Holmström från Öjebyn kommer att berätta om hur han blev trävaruföretagare.
Under Barents reunion anordnas också en tävling för unga, The Beehive där unga får chans att testa sina affärsidéer. De tre bästa får pris.
– Meningen med Barents reunion är också att skapa nätverk mellan näringsliv, politik, företagare, allmänhet och akademi för att stimulera utvecklingen i Barentsområdet. Nu är drygt 250 platser bokade, vi har 300 och vi ser fram emot inspirerande och givande dagar. Med hela konventet vill vi säga, det är möjligt, säger Petri Suopanki.