Under tisdagen röstade ministrar i EU om fördelningen av asylsökande. Ungern, Tjeckien, Slovakien och Rumänien röstade emot och Finland lade ned sin röst. Resultatet av omröstningen blev att EU:s länder ska hjälpas åt att ta emot 120 000 flyktingar och sedan tidigare har Finland lovat att ta emot 2 400 flyktingar.
Justitieminister Orpo Petteri är nöjd med Finlands nya registeringssystem och säger att regeringen inte längre har några planer på att stänga gränsen till Finland från flyktingar.
– Nej, det är helt utagetat, säger Orpo Petteri.
Varför lade Finland ned sin röst i Bryssel vid omröstningen om flyktingkvoter?
– Finland avstod för att, utifrån vår synvinkel, så anser vi att fördelningsfrågor inte bör avgöras genom majoritetsbeslut, utan bör ske genom överenskommelser på frivillig bas.
Nu fortsätter gränsbevakningen vid Haparanda och Torneå. De flyktingar som anländer förs till flyktingslussen för registrering. Flyktingarna får stanna utanför flyktingslussen medan narkotikahundar undersöker dem, bevakade av polis, gränsbevakare och tull.
– Jag är tyngd av sorg. Vår fria gräns är ockuperad och det väcker enorma minnen från krigstiden. Jag förstår att Finland vill registrera flyktingar men dessa människor kommer från krig, de ska inte mötas av polis, tull och gränsbevakning. Registrera kan man göra, men på ett vänligt sätt, säger Kimmo Sulila, sjukhuspräst.
Isra Negum kom till Torneå för några dagar sedan. Hon lämnade Irak tillsammans med sin tvååriga dotter Sudden Mohammed för drygt en månad sedan. De kände sig inte längre säkra i Irak och efter många tankar bestämde de sig för att fly.
– De sade att Finland är bra, säger Isra Negum.
Hon hoppades på ett nytt liv, ett tryggt liv i Finland. Istället möts hon av helgens protestdemonstration, av polis, gränsbevakning och tull.
– Finland har blivit kallt, säger hon.
Nu vänder flyktingar tillbaka över gränsen. Under gårdagen lämnade ett 20-tal gränsstäderna med riktning mot södra Sverige. Isra Negum och Sudden Mohammed var två av dem.
– Vi ska åka till Malmö eller Stockholm, vi ska söka asyl i Sverige i stället, säger Isra Negum.
Frågan om gränspassagen splittrar människor i två läger.
– Gränser är till för att korsas och det är vår förbannade skyldighet att hjälpa, säger Peter Waara (S), kommunalråd i Haparanda.
Han vill se öppna gränser och det har gjort att antipatier gör sig hörda.
– Ett och annat hatmejl kommer in i min mejlkorg. Inga hot, än så länge, men definitivt uttryck som har en obehaglig underton.
Peter Waara tänker fortsätta strida för välkomnande av människor som flyr krig.
– Alternativet att vara tyst och undvika att ta ställning finns inte, säger Peter Waara.
Kimmo Sulila berömmer alla krafter som kämpar för att flyktingarna ska få ett bra bemötande.
– Det finns så många människor i Finland och i Sverige som gör ett jättebra jobb. Jag vädjar till statsministern och utrikesministern i Finland, de har makten: välkomna flyktingarna med vänlighet och öppna gränser, säger Kimmo Sulila.